Atatürk 103 yıl önce Samsun’a çıkmıştı

GÜNDEM

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı örgütlemek üzere 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışının 103. Yılı kutlanıyor.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle ülke genelinde olduğu gibi Gebze’de de törenler gerçekleştirilecek.

Gebze’de ilk tören Gebze Belediyesi Kültür Müdürlüğü Hizmet Binası önünde saat 10.00’da gerçekleşecek. Burada Atatürk anıtına çelenk sunulacak, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunacak.

Törenlerin ikinci bölümü saat 11.00’da Gebze Alaettin Kurt Stadında gerçekleştirilecek. Burada Gebze Kaymakamı Mustafa Güler ve ilçe protokolü gençlerin bayramını kutlayacak. Ardından Gebze Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Hikmet Tatoğlu günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapacak.

Törende Atatürk’ün gençliğe hitabesi ve gençliğin Ata’ya cevabı okunacak, ‘Samsun’dan İzmir’e isimli oratoryo ve müzikal gösteri gerçekleştirilecek, halk oyunları ve spor gösterileri gerçekleştirilecek.

Törende ayrıca ödül töreninde başarılı öğrencilere ödülleri protokol tarafından verilecek.

19 MAYIS VE ZAFER

Mondros Mütarekesi'nden sonra İtilaf Devletleri'nin Osmanlı ordularını işgale başlamaları üzerine; Mustafa Kemal Paşa 9. Ordu Müfettişi olarak 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı. 22 Haziran 1919'da Amasya'da yayımladığı genelgeyle "Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararının kurtaracağını " ilan edip Sivas Kongresi'ni toplantıya çağırdı.
23 Temmuz - 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum, 4 - 11 Eylül 1919 tarihleri arasında da Sivas Kongresi'ni toplayarak vatanın kurtuluşu için izlenecek yolun belirlenmesini sağladı. 27 Aralık 1919'da Ankara'da heyecanla karşılandı.
23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması yolunda önemli bir adım atılmış oldu. Meclis ve Hükümet Başkanlığına Mustafa Kemal seçildi Türkiye Büyük Millet Meclisi, Kurtuluş Savaşı'nın başarıyla sonuçlanması için gerekli yasaları kabul edip uygulamaya başladı.
Türk Kurtuluş Savaşı 15 Mayıs 1919'da Yunanlıların İzmir'I işgali sırasında düşmana ilk kurşunun atılmasıyla başladı. 10 Ağustos 1920 tarihinde Sevr Antlaşması'nı imzalayarak aralarında Osmanlı İmparatorluğu'nu paylaşan I. Dünya Savaşı'nın galip devletlerine karşı önce Kuvâ-yi Milliye adı verilen milis kuvvetleriyle savaşıldı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi düzenli orduyu kurdu, Kuvâ-yi Milliye - ordu bütünleşmesini sağlayarak savaşı zaferle sonuçlandırdı.

*Cengiz Akgün

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.