2023 seçimlerine doğru zaman işlemeye devam ediyor.

Bir yanda AK Parti-MHP Cumhur İttifakı öteki yanda ise CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA, Demokrat Parti ve Saadet Partisinin oluşturduğu 6’lı masaya veya diğer adıyla Millet İttifakı seçime dönük olarak şimdiden bir takım çalışmaları yürütüyorlar.

Ben ittifakları değil CHP’nin Kocaeli bölgesine yönelik düşüncelerimu ifade edeceğim.

Şu bir gerçek ki CHP örgütlerinin önemli bölümü Ankara’dan esen rüzgârla yelkenlerin şişirip yol almaya çalışıyor.

CHP il ve ilçe örgütlerinin kayda değer yaptığı çalışmalar elbette var fakat bu çalışmaların Kocaeli’de CHP’yi il ve ilçelerde birinci parti yapması pek olası değil.

Gazeteci olarak konuştuğum birçok partilinin ortak düşüncesi ise önümüzdeki seçimlerde yeni isimlerin milletvekili adayı gösterilmesi.

Diyorlar ki, “CHP’nin Kocaeli’de 3 vekili vardı, birisi belediye başkanı olunca sayı 2’ye düştü. Haydar Akar ve Tahsin Tarhan 3 dönemdir vekillik yapıyor. Partide birçok görevde bulunmuşlar. Bu arkadaşlara şimdiye kadar hizmetlerinden ötürü teşekkür edilip önümüzdeki seçimde bir daha aday olmamaları söylenmeli. Yeter artık, vekil seçilen bir daha koltuğu bırakmıyor. Kişiler değil CHP önemli”.

24 Haziran 2018 milletvekili seçimlerinde CHP Kocaeli’de yüzde 20 civarında bir oy aldı, AK Partinin oyu ise yüzde 48 idi.

Daha öncesinde 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde ise CHP yüzde 24 oy alırken, AK Parti yüzde 46 oy ile birinci parti olmuştu.

AK Parti bir önceki seçimlere göre 2018’de oyunu yüzde 2 civarı arttırmış CHP ise yüzde 4 oy kaybına uğramıştı.

Bunun nedeni CHP’nin Kocaeli’de heyecanını yitirmiş olmasıdır.

2023’te aynı isimlerle ve aynı kafa yapısıyla seçime gidilmesi halinde

CHP, belki ittifaktan dolayı 3 değil de 4 vekil çıkarır ancak ikinci parti olmaktan öteye gidemez.

Hep aynı yüzler, aynı isimler.

“Yine aynı isim vekil, başkan vb. adayı olacaksa niye çalışacağım ki” duygusu parti içinde hayli yaygın.

Sonuç olarak CHP Kocaeli’de ölü toprağını üzerinden atması için önce kendi içinde yeni yüzler ve isimlerle seçmen karşısına çıkmalı.

Şu bir gerçek ki parti tabanının desteğini almış yeni isimler partiye çok daha dinamik bir güç katacak, örgütlerin derlenip toparlanmasına katkı sunacaktır.

Partide köşe başını tutan veya bir takım ilişkilerle koltuğu kapıp bırakmayanlarla başarı söz konusu dahi olmaz.

CHP’nin kemik tabanı oyunu öyle ya da böyle her seçimde olduğu gibi verir ancak CHP’nin iktidar olması için gerekli olan yeni seçmen kitlesini bu şekliyle bulması mümkün değil.

CHP Kocaeli’de kendi içinde biran önce değişim ve dönüşümü başlatmalı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73