Zeytinoğlu cari denge verileri ile bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, cari denge verileri ile bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmede bulundu

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
16 Mayıs 2022 Pazartesi 15:10
Zeytinoğlu cari denge verileri ile bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan mart ayı ödemeler dengesi verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Mart ayında cari denge 5 milyar 554 milyon dolar açık verdi. Turizm gelirleri geçen yılın üzerinde gerçekleşmesine rağmen açıkta ana etken dış ticaret açığındaki artış oldu. Mart ayında dış ticaret açığı 6.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu kalemde geçen yıla göre 3.4 milyar dolarlık artış var. Hizmetler dengesinin katkısı ise geçen yıla göre 1.5 milyar dolar artarak 2.3 milyar dolar oldu. Bu gelişmelerle, yıllık cari açık mart itibariyle 24 milyar 223 milyon dolara yükseldi” dedi. Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Nisan ayında tarihi rekor ihracat gerçekleştirmemize rağmen, dış ticaret açığındaki artış cari açığa yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.

BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan nisan ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Nisan ayında bütçe gelirleri 164.11 milyar TL, bütçe giderleri 214.28 milyar TL olarak gerçekleşti. Giderlerdeki artış yüzde 93.6 olurken, gelirlerdeki artış yüzde 75 oldu. Bütçe giderlerindeki artışın gelirlerdeki artışın üzerinde olması dolayısıyla bütçe nisan ayında 50.17 milyar TL açık verdi” dedi. Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “Bütçe gelirleri kapsamında nisan ayında vergi gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 78.6 arttı. Alt kalemlerinde; gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerde yüzde 48.1’lik, dahilde alınan mal ve hizmet vergilerinde yüzde 60.4’lük, ÖTV’de yüzde 85’lik artışlar oldu. Nisan ayında ithalatın artmasıyla, ithalden alınan KDV’de de yüzde 131.3’lük artış olduğunu görüyoruz. Giderler tarafında ise ağırlıklı olarak cari transferler ve borç verme kalemlerinde olduğu görülüyor. Cari transferler kaleminde geçen yıla göre yüzde 127.9, borç verme kaleminde yüzde 579.7’lik artışlar var. Burada da KİT’lerdeki artış dikkat çekiyor” açıklamasında bulundu. Zeytinoğlu, enflasyon ve faizlerin düşmesinin denk bütçe ile desteklenebileceğini ifade etti.

Son Güncelleme: 16.05.2022 15:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73