GTÜ'de Ar-Ge Tesisi Açılışı

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
27 Temmuz 2022 Çarşamba 15:04
GTÜ'de Ar-Ge Tesisi Açılışı

Topraksız tarımı kentsel tarım ile buluşturan “Kapalı Mekan Dikey Tarımı” için  Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) ile Plant Factory arasındaki Ar-Ge odaklı üniversite-sanayi iş birliğinin meyvelerinden biri olan Ar-Ge tesisi üniversitenin kampüsünde 28 Temmuz Perşembe günü saat 09.00- 11.00 arası yapılacak törenle açılıyor.

Burada yetiştirilecek ve geliştirilecek ürünler sürdürülebilirlik, düşük karbon ayak izi, düşük su ve gübre tüketimi, pestisit kalıntısı içermeme, yerel olarak üretilme ve yüksek ve standardize besin içeriğine sahip olma gibi özellikleri ile öne çıkan ‘premium’ ürünler olacak.

Yetiştirilecek ürünlerin besin değeri ve gıda güvenliği ile ilgili analizlerini yaparak belgelendirip ve tüketicilerin daha sağlıklı, daha temiz, daha güvenli ve besin değeri kontrollü gıdalara bu sistem vasıtası ile ulaşabilmesi sağlanacak. Pazarda talep gören veya görebilecek olan, ancak geleneksel tarımda yaygın olarak yetiştirilmeyen bazı ürünlerin sisteme adaptasyonu çalışılacak. Ayrıca sağlık gerekçeleri ile özel ihtiyaçları olan kişilerin diyetine uygun özel ürünlerin de yetiştirilebilmesi için yöntemler ve reçeteler geliştirilecek.

Türkiye’de ilk kez kapalı mekân dikey tarımı odaklı bir üniversite-sanayi iş birliğinde; sürdürülebilirlik, bitki besleme, gıda güvenliği ve fonksiyonel gıda konularının bir arada ele alınacağı, tüm sistem otomasyonu ve mühendisliği yüzde yüz yerli olarak yapıldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73