GTÜ öğrencileri ile Gebze tarihi konuşuldu

Kocaeli kültür ve tarihi ile ilgili çalışmaları ile tanıdığımız Tarihçi-Yazar Recep Kankal, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gebze Gençlik Merkezi, Kocaeli Kent Konseyi ve GTÜ Öğrenci Konseyi tarafından tertip edilen programda Gebze Teknik Üniversitesi öğrencileri ile söyleşide bulundu.

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
28 Aralık 2022 Çarşamba 13:47
GTÜ öğrencileri ile Gebze tarihi konuşuldu

Tarihsel Süreçte Kıtaları Buluşturan Kent: Gebze başlığını taşıyan söyleşi KYK Muallimköy Yurdu’nda yapıldı. Anadolu’nun farklı illerinden gelip ilimizde eğitim gören Gebze Teknik Üniversitesi lisans ve yüksek lisans öğrencileri ile yapıla söyleşide; Kocaeli’nin kültüründen bahseden Tarihçi Kankal, geçmişten günümüze şehrin tarihi anlamda taşıdığı öneme dikkat çekti. Bilhassa antik dönemde bu bölgedeki kentleri ve kentlerin isimlerinin nereden geldiğini, geçiş güzergâhındaki bu kentlerin önemi vurgulayan Kankal, Osmanlı Dönemi’nde bir menzil kasabası olan şehrin neden böyle adlandırıldığı üzerinde durarak öğrencilerin sorularını da cevapladı. Bununla birlikte Nikomedia’nın kentlerinden olan Libyssa, Charax, Philokrene, Dakibyza, Brunga vs. hakkında bildiklerimizi paylaşan Kankal, asırlardan beri geçiş noktasında önemli bir durak ve liman olan Diliskelesi’ne değindi. Diliskelesi’nin konu itibariyle Körfez’in en dar noktası olmasından dolayı Osmanlı Dönemi’nde hacıların karşıya geçmek için kullandığı önemli bir geçiş güzergâhı olduğuna dikkat çekti.

T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gebze Gençlik Merkezi müdürü Köksal Turan şehrin zengin kültürüne işaret ederek, bölgemizin değerlerinin tanınması anlamında söyleşinin faydalı olduğuna dikkat çekerek katılan öğrencilere teşekkür etti. GTÜ Öğrenci Konseyi başkanı Suat Alkan’ın kapanış konuşması ile sona eren programın önümüzdeki haftalarda farklı isimlerle de devam edeceği ifade edildi.

Anahtar Kelimeler:
GebzeÖĞRENCİGTÜTarih
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73