banner42

Yetişkinlerin Oyun Tutkusu

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
26 Mayıs 2023 Cuma 10:32
Yetişkinlerin Oyun Tutkusu

Oyun oynamak sadece çocuklara özel değil. Her yaştan yetişkinler de oyun oynayıp stres atıyor, arkadaşlarıyla aileleriyle eğlenceli ve güzel zaman geçiriyorlar. . Oyun Terapi Market’in kurucusu Gülşah Altıntaş, pandemiden bu yana; akıl-zeka, strateji ve kelime oyunlarına ilginin arttığını söyledi.

Oyun insanların hayatında her dönem olan bir eğlence ve rahatlama aracı. Osmanlı döneminde üç taş, dokuz taş, mangala gibi strateji oyunları oynanırken, yakın geçmişten günümüze gelen tavla, dama, okey gibi oyunlar hala oynanmaya devam ediyor. Diğer yandan yabancı menşeli kutu oyunlarına da ilgi giderek artıyor.

Oyun Terapi Market’in kurucusu Gülşah Altıntaş, oyun oynamanın çocuklar kadar yetişkinler için de bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalarla oyunun rahatlatıcı ve sters atıcı etkisinin kanıtlandığını kaydeden Altıntaş, oyunun sosyalleşme ve kaliteli zaman geçirme açısından da önemli olduğunu dile getirdi.

Hangi Oyunlar İlgi Görüyor?

Pandemi döneminde sokağa çıkma yasağı nedeniyle oyunlara ilginin arttığını kaydeden Gülşah Altıntaş şunları söyledi:

“İnsanlar evde daha fazla zaman geçirince farklı oyun arayışlarına girdiler. Yurt dışından ülkemize gelen birçok strateji oyunu ve kelime oyunu yaygınlaştı. Koridor, Labirent, Batık, Reversi, Pylos, Jenga, Scrabble, Kulami, Uno, Go, Zingo gibi strateji oyunları en çok tercih edilenler arasında. Diğer yandan Bul Bakalım, Anlat Bakalım, Tabu, Monopoli, Bomba, Çarkıfelek gibi kelime oyunları da her yaştan grupların severek ve eğlenerek oynadıkları oyunlar oldu. Bahçesi olanlar langırt, masa tenisi, hokey, denge kulesi gibi oyunlarla da zaman geçirdi.

İnsanlar bilgisayarlarında ve telefonlarında da oyun oynuyorlar. Ancak bu tür oyunlarda hem uzun süre ekran başında olmanın sağlığa zararları var, hem de karşılıklı, yüz yüze bir etkileşim olmuyor.

Çocuğunuzla Oynayabilirsiniz

Birçok strateji ve kelime oyunu 8-99 diye tabir edilen her yaştan insanın oynayabileceği şekilde üretilmiş. Bu nedenle bu oyunları anne ve babalar çocuklarıyla oynayabiliyor. Bu oyunlar hem çocukların hayal gücünü, problem çözme yeteneğini, yaratıcılığını artırıyor, hem de aileler çocuklarıyla kaliteli zaman geçirip stres atmış oluyorlar. Bu oyunlar sizin de dikkatinizi ve belleğinizi güçlendiriyor. Çocukların el-göz koordinasyonunu, el becerilerini geliştiren oyunlar da var.

Alzheimer Hastalarına Tavsiye Ediliyor

Strateji oyunları ve kelime oyunları zihni canlı tutması, hafıza için faydası, dikkat ve odaklanmayı sağlaması, insanı stresten uzaklaştıran ve rahatlatan etkisi nedeniyle Alzheimer Yaşam Merkezleri, bağımlıların tedavi gördüğü Amatem gibi merkezlerde de kullanılıyor.

Gülşah Altıntaş

Anahtar Kelimeler:
OyunOsmanlı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73