banner42

Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi 100. yıl coşkusuyla açıldı

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
30 Ağustos 2022 Salı 23:44
Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi 100. yıl coşkusuyla açıldı

Tarihe ve tarihi anılara değer veren İzmit Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi, Büyük Taarruz’un 100’üncü yılında gerçekleşen tören ile açıldı

İzmit Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele dönemine dair eşsiz anıların yer aldığı Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi’nin açılışı gerçekleşti. Ülkemizin en önemli milli bayramlarından olan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda açılışı yapılan Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi, Hacı Hasan Mahallesi Sırrı Paşa Caddesi Tezer Sokak adresinde bulunuyor. Kent protokolü ve vatandaşların yoğun katılım gösterdiği açılış programı sırasında Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi’ndeki tarihi eşyalar büyük ilgi gördü.

GENİŞ KATILIM

Milli Mücadele kahramanlarının kişisel eşyaları, dönemin gazete ve mecmuaları, askeri belgeler, savaş aletleri, orijinal Atatürk fotoğrafları, madalyalar ve İzmitli Milli Mücadele kahramanlarının heykellerinin yer aldığı Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi’nin açılış programına İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Kocaeli Baro Başkanı Bahar Gültekin Candemir, İYİ Parti İzmit İlçe Başkanı Pelin Coştur Filiz, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, CHP İzmit İlçe Kadın Kolları Başkanı Mediha Satıcı, Hacı Hasan Mahallesi Muhtarı Ömer Uzun, meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları, birim müdürleri,  Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi bağışçıları ve vatandaşlar katıldı.

HÜRRİYET, “GENÇ BİR SUBAY ORTAYA ÇIKTI”

Programda bir konuşma gerçekleştiren İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet sözlerine bugün bizim için kıymetli bir gün diyerek başladı. Başkan Hürriyet sözlerinin devamında, “1. Dünya Savaşı’ndan çıkan bir ülke, ülkenin dört bir yanında işgaller, parçalanan bir yurt, düşman postallarının altında inim inim inleyen Anadolu. Ordu, dağıtılmış. Halk perişan. İktidara sahip olanlar ise gaflet ve dalalet içerisinde.  İşte o kara günlerde genç bir subay, Mustafa Kemal ortaya çıktı. 

“BU TOPRAKLARDA DESTAN YAZILDI”

Kurtuluşun ancak ve ancak; halkıyla, aydınıyla, askeriyle, çiftçisiyle, çobanıyla, kadınıyla, erkeğiyle topyekûn bir Milli Mücadeleyle olacağını anladı bu genç subay. Bu amaçla 19 Mayıs 1919’da ayak bastığı Samsun’da öyle bir mücadele başlattı ki. 30 Ağustos 1922’ye kadar geçen 30 koca ayda bir ülkenin bağımsızlık hülyasının nasıl gerçeğe dönüştüğünü tüm dünyaya gösterdi. Eşi benzeri görülmemiş bir destan yazıldı bu topraklarda” dedi.

İZMİT ADINI GURURLA SÖYLÜYORUZ”

İzmit adından gurur duyduğunu ifade ederek sözlerine devam ede Başkan Hürriyet “Ve İzmit. Milli Mücadele döneminde ayrı önemi olan, Atatürk’ün eseri Nutuk’ta da pek çok kez sözü geçen, Büyük Zafer’den bir yıl önce düşman işgalinden kurtarılan İzmit. İzmit adını bu sebeple de onurla, gururla dolu dolu söylüyoruz. Kara Fatma, İpsiz Recep, Yahya Kaptan, Gebeşoğlu Mehmet Ağa, Yuvacıklı Mahmut Bey, Aziz Molla gibi pek çok ulusal kahramanın kurtuluşunda önemli rol oynadığı şehir.  

“TARİHİMİZİ UNUTMUYORUZ”

Savaştan sonra ülkenin yönetim şeklinin halkın iradesi olacağının müjdesinin ilk defa verildiği bir kenttir İzmit. 30 Ağustos Büyük Taarruzu için de kilit noktalarından birisidir İzmit. İşte böylesine önemli, böylesine mücadele ruhunu içinde bulunduran bir kentte yaşıyoruz.  Gururla, onurla ve büyük bir mutlulukla. Bizler de tarihimizi unutmuyor, unutmanın da ne kadar tehlikeli olduğunu biliyoruz. Unutursak ne kadar tarihi sonuçlarının olacağını hepimizi biliyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇANAKKALE GEÇİLMEZ SERGİSİNİ SİZLERELE BULUŞTURMUŞTUK”

“Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi’ni açmaktan gurur duyuyoruz diyerek sözlerini sürdüren Başkan Hürriyet, “Bu sebeple, bu tarihi konakta önce, 29 Ekim 2020’de burada yurt içi ve yurtdışından binlerce misafiri ağırlayan Atatürk Evi ve 18 Mart 2022’de Çanakkale cephesine ait birçok obje ve dönemin fotoğraflarıyla “107 Yıllık Destan: Çanakkale Geçilmez” sergisini sizlerle buluşturmuştuk. 

“ÇOCUKLARIMIZ İÇİNDEKİ ASİL GÜCÜ UNUTMASIN”

Bugün ise, Büyük Taarruz’un 100. yılını kutladığımız bu anlamlı günde, Milli Mücadele dönemine ait orijinal objelerin ve belgelerin, savaş aletlerinin sergilendiği “Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi’ni bugünden itibaren bütün misafirlerimizin görsün diye açmaktan gurur duyuyoruz. Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; “Türk çocuğu, atalarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”  Biz de bu Anı Evi’yle; çocuklarımız ecdadını ve verdiği mücadeleyi bilsin, içindeki asil gücü unutmasın istiyoruz” dedi.

“GELİN BAĞIŞ YAPIN”

Bizim için bağışlar çok kıymetli diyerek İzmitlilere mesaj gönderen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Bağışçılarımızın elinde bulunan o müthiş eserler saklı kalmasın, gizli kalmasın ve ortaya çıksın. Gelecek kuşaklar bunları bilsin ve öğrensin diye tam da burası hedef nokta. Buradan çağrı yapmış olalım. Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi, değerli eserlere sonsuza kadar sahip çıkmaya hazırdır. Gelin bağış yapın. Bütün halkımıza, çocuklarımıza ve gelecek kuşaklarımıza bu eserleri sergileyelim. Bu kentte sanat, kültür, spor ve müzecilik yaşatılsın. Edebiyat ve sanatseverler bu kentte güçlü olsun, daha fazla yan yana dursun. 

“VİZYONER İŞLER YAPMAK ZORUNDAYIZ”

Kentimize marka değeri oluşturmak için ayağı yere değen vizyoner işler yapmak zorundayız. Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi bütün kentlilerin ortak mekânıdır. Kentlilerimizin, yurttaşlarımızın elinde duran değerli eserleri bekliyor olacaktır. Eserlerini bağışladığınız takdirde bütün halkımıza sergilemekten onur duyacağız. Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığına, Türk İnkılap Tarihi Endüstrisine, kıymetli bağışçılarımıza, değerli danışman hocalarımıza, Sergikur Sergi ve Müze Destek Hizmetleri’ne çalışmalarımıza katkı verdikleri için ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 

“ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN”

Tek başkomutanımız, sonsuza kadar asla unutturmayacağımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, bağımsızlığımız uğruna canını feda eden bütün şehitlerimizi ve merhum gazilerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnetle yad ediyorum. 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutluyorum” şeklinde konuştu

CANDEMİR, “MİLLİ MÜCADELEYİ ANLATMAMIZ GEREKİYOR”

Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi açılışında söz alan Kocaeli Baro Başkanı Bahar Gültekin Candemir, “Bugünün önemi bizim için çok büyük. 30 Ağustos’un zaferinin 100. yılındayız. Bu vesile ile Mustafa Kemal Atatürk ve kurutuluş kahramanlarımızı rahmetle ve minnetle anıyorum. Değerli başkanıma, hocalarımıza ve İzmitlilerimize böyle bir eseri kentimize kazandırdığınız için tekrar teşekkür ediyorum. Günümüzde, Cumhuriyet’in nasıl kurulduğunu, milli mücadeleyi bol bol anlatmamız gerekiyor. O günlerde milli mücadele topu, tüfeği erkekler ile birlikte omuzlarında taşıyan kadınlar, bugün Cumhuriyetin kuruluş değerleri mücadelesini birlikte veriyor” dedi.

ERGÜL “HÜRRİYET VE ÇALIŞMA ARKADAŞLARINA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Programda konuşan Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi bağışçısı Şerafettin Ergül, “Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi çok anlamlı bir günde bizi bir araya getirdi. Bu eseri kazandıran İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’e ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Toplumların tarihi yaptıkları eserler ile aydınlanır. Bugün buraya bir araya getirilen eserler, yeni çıkacak birçok esere ilham kaynağı olacaktır. 

PARMAN, “40 SENE TABLOYU SAKLADIM”

Bir diğer Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi bağışçısı Dr. Zeyyat Parman ise, “İzmit Belediye Başkanı Sayın Fatma Kaplan Hürriyet’e teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum. 41 sene önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100. yılıydı. O sene UNESCO tarafından Atatürk yılı ilan edildi. O sene bana Atatürk portresi hediye edilmişti ben de 40 sene o portreyi sakladım. Şimdi bu eseri İzmit Belediyesi’nin şehrimizde yaptığı çok güzel bir eser olan Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi’ne bağışlamaya karar verdim.

ŞİRİN, “GENÇ KUŞAKLARA AKTARABİLMELİYİZ”

Parman’ın ardından konuşan Tarih Komisyonu Üyesi İbrahim Şirin, “Bugünlere bizim gelmemizi sağlayan başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyorum. Tarih sadece tarihçileri değil hepimizi ilgilendiren bir mevzu. Büyük Taarruz ve 30 Ağustos zaferi tabi ki çok önemli. Ama biz bu başarıları genç kuşaklara aktarabilmeliyiz. Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi Müzesi bağış üzerine açılan bir müze. Daha çok bağışçının aramızda olmasını istiyoruz. Yaptığımız savaşlar sadece askerlerin topyekün yapılan bir savaştı. Böylesine güzel bir müzede bunu hatırlatıyoruz. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” şeklinde ifade etti.

BAĞIŞÇILARA PLAKET TAKDİM EDİLDİ

Konuşmaların ardından İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Kocaeli Baro Başkanı Bahar Gültekin Candemir, İYİ Parti İzmit İlçe Başkanı Pelin Coştur Filiz bağışçılara plaket takdim etti.

Son Güncelleme: 31.08.2022 00:13
Anahtar Kelimeler:
IzmitAtatürk
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73