Hürriyet: Araç alımında haklı çıktık

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
20 Eylül 2022 Salı 09:18
Hürriyet: Araç alımında haklı çıktık

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet hizmet araçlarıyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, zorunlu kaldıkları araç kiralama ihalesinin Kamu İhale Kurulu sürecine gittiğini ifade ederek, “KİK’ten haftalardır sonuç gelmedi. Bizi belirsizliğe sürüklemeyin demiştik. Haklı çıktık.” dedi

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet hizmet araçlarıyla ilgili olarak makam toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi. Başkan Hürriyet’e basın açıklamasında İzmit Belediye Başkan Vekili Çetin Sarıca, İzmit Belediye Başkan Yardımcıları Ünal Özmural, Yaşar Kardaş ve Dilek Yalçın eşlik etti. “Yaklaşık 2 seneden fazladır tüm hizmet araçlarımızı kiralamak yerine satın almak için mücadele ediyoruz” diyen Başkan Hürriyet basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Yaklaşık 2 seneden fazla zamandır tüm hizmet araçlarımızın satın alınması için mücadele ediyoruz. Mecliste mücadele ediyoruz, talepler sunuyoruz. Kredi yetkisi istiyoruz. 2 sene önce 55 milyon lira kredi istedik verilmedi. 27 Milyon kredi yetkisi alabildik. O rakama satın alabildiğimiz hizmet araçlarını iyi ki almışız. Çok ciddi bir tasarruf yapmıştık bu sayede. Satın alamadığımız diğer araçlarımız için kredi yetkisi verilmediğinden bu araçlar kiralıktı. 

“KİRALAMA BELİRSİZ BİR SÜREÇ”

2 yıl sonra da bu araçların kiralama ihaleleri bittiği için tekrar kiralama yapmak durumunda kalacağımızdan dolayı bu süreçten önce de kiralamak yerine kalan kısmı da satın alalım diye 125 milyon liralık kredi yetkisini tekrar meclisten istemiştik. Geçtiğimiz aylarda onların tartışmaları olmuştu biliyorsunuz. Bunları halkımız dün gibi hatırlıyordur. 125 milyon lira kredi ile kalan araçlarımızı satın almak istedik. O 125 milyon kredi yetkisi talebimiz AKP ve MHP meclis üyelerince yine reddedildi. İhalelerin de bir süreci var. Açık ihale sürecimiz devam ederken bir kez daha mecliste tartışılsın diyerek meclisi bu sefer de olağanüstü toplantıya davet etmiştik. Orada da bir kez daha sorduk: ‘Biz bu araçları satın almakta kararlıyız. Kiralamak istemiyoruz. Kiralama belirsiz bir süreç. Ekonomi kötüye gidiyor. Yarın fiyat politikalarında ne olacak bilmiyoruz’ dedik. 

“BİR SÜRÜ SEBEPLER SUNDULAR”

Bugün 3 liraya ihale ettiğiniz bir şeyin bedeli kısa bir süre sonra 5 liraya çıkmayacağının garantisini kimse veremiyor. Böylesi belirsiz bir sürece girmek istemiyoruz ve bu kiralama garabetinden kurtulmak istiyoruz. Kredi kullanarak kira öder gibi kredi ödeyerek kalan tüm araçlarımızı satın alalım ve enflasyondan etkilenmeden kredi geri ödemesini sabit şekilde yapalım dedik. Hem de 2 yıl sonra kredi borcu bitince belediyemiz mal sahibi olsun dedik. Sonuçta kiralamaya ödenen paralar boşa gidiyor ve 2 yıl sonra kiralama bitince kiralama firması araçları çekip alıyor. Elde bir şey kalmıyor dedik. Bir kez daha olağanüstü toplanan meclis üyeleri yine taleplerimize onay vermedi. AKP’li ve MHP’li meclis üyeleri tarafından bize ne yazık ki onay verilmedi. Çeşitli sebepler ileri sürüldü. Büyükşehir Belediyesinin kiralama ihaleleri önümüze sunuldu. Orada 40 milyon liraya kiralanıyor siz neden bu kadar rakam istiyorsunuz gibi bir sürü gerçek olmayan sebep sunuldu. 

“KAMU İHALE SÜRECİ”

Yaklaşık 1 haftadır geldiğimiz son süreci arkadaşlarımızla değerlendirmeler yapıyoruz. Mecliste satın alma süreçleri yürürken kiralama ihalelerimizi de sürdürüyorduk. Ne olur ne olmaz diye. Açık ihalenin süreleri var. Bizim bütün araçların kiralaması 30 Eylül’de doluyor. Araçsız kalmamak ve hizmetlerin aksamaması için açık ihalemiz sürüyordu. Sonunda da açık ihaleyi gününde gerçekleştirdik. Orada yapılan tartışmalara girmeyeceğim. Şu anda ne yazık ki o ihale kamu ihale kurulu sürecinde. İhaleye bir itiraz geldi. O itiraz kamu ihale kuruluna gitti. 

“NE KARAR ÇIKACAK BİLMİYORUZ”

Biz çabuk karar çıkar düşüncesindeydik ancak geldiğimiz noktada 4. haftadayız ve hala ne yazık ki karar gelmedi. Kararın ne olacağını bilme şansına sahip değiliz. Askıda olan bir sürecimiz var. Zaman olarak sıkıştığımız bir süreçteyiz. Kamu İhale Kurulundan ne karar gelecek onu da bilmiyoruz. 

“YİNE HAKLI ÇIKTIK”

Dolayısıyla yine haklı çıktık. Başkan Vekilim Çetin Bey demişti ki ‘Kiralama garabeti içerisine bizi atıyorsunuz, belirsizliğe sürüklüyorsunuz’ demişti. Tam da o belirsiz sürecin içine düştük. Zaman olarak da bu kamu ihale süreci bitmediği için 3 aylık kısa süreli bir ihale yapmak durumunda kalacağız. Geldiğimiz noktada yapılan hesaplar ortada. Biz ihale yapmadan önce ve Büyükşehirin de bazı ihaleleri yapmadan önce AKP’li ve MHP’li meclis üyeleri bize hep rakamlardan bahsettiler. Aslında halka ve meclise de yalan söylediler."

Anahtar Kelimeler:
AkpAraçIzmitHürriyet
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73