1983 yılında Turgut ÖZAL iktidara geldikten sonra Kamu İktisadi Teşebbüslerinin (KİT) özelleştirme yasasını çıkardı. KİT’ler, Cumhuriyet kurulduktan sonra kurulan üreten bir kurumdu. Topluma iş, aş, kaliteli ve uygun fiyatlar sunan bir sistem olmuştur. Ürettiği malları satış mağazaları ile halka sunan eşsiz bir modeldi. Ulusal kurtuluş savaşından çıkmış bir memlekette o sıkıntılı günlerde üretim yapmak için Mustafa Kemal ATATÜRK çoğunu küçük sermaye ve mal değişimi ile kurmuştur. Bu üretim merkezleri ülkemiz için birer ümit kaynağı ve gelecek demekti. Bez bile bulamayan halkımız için pazen üretirdi. Ayakkabıdan tutunda süt, peynir, yağ, halı gibi ihtiyaç duyduğumuz her ürün KİT’ler tarafından üretilirdi. Ürünleri sağlıklı, temiz, güvenilirdi ve tat kalite farkı vardı. Güvenerek ve tereddütsüz kaliteli ürün alırdık.

Zamanla KİT’lerde işe girmek bile toplum arasında geleceğini garantiye alma algısı oluşturduğu için gençler bu yönde yönelimlerde bulunmuştur. Fakat bir süre sonra o yıllardaki siyasi partiler KİT’leri partileri için deyim yerindeyse arpalık olarak görmeye başladılar. İşletmelerin ihtiyaçlarından fazla personel alımı yapıldı. İktidara gelen partiler kendi partililerini bu kurumlara yerleştirdiler. Birçok işletme partilerin adıyla anılmaya başlandı. Yönetenler yanlış yönetimleriyle oluşan kendi hatalarını kurumlara atfettiler. “KİT’ler üretmiyor” söylemleriyle özelleştirilmeleri gerektiğini önerdiler. Parlamento’da çoğunluk oldukları için özelleştirme yasasını çıkardılar, KİT’leri özelleştirilmeye başladılar. Devlet kendi mallarını kendi verdiği kredi ile sattı. İktidar yanlıları devletin desteği ile işletmelere sahip oldular. Çoğu üretime de devam etmedi.

Şimdi o kurumları tekrar yerine koyabilir miyiz? Ne kadar servet gerekeceği hesaplandığında akıl almaz rakamlar ortaya çıkacaktır. Bugün ki işsizliğin sebeplerinden biri de KİT’lerin özelleştirilmesidir. Yönetenler KİT’leri özelleştirmek yerine fazla personel alımı yapmayıp, disiplini arttırsalardı bugün ülkemiz için daha iyi bir sonuca varılmış olurdu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73