Ülkemizde son günlerde yaşadığımız ekonomideki çalkantı piyasayı alt üst etmiştir. Dolara yapılan müdahale Hazine garantili mevduat fonu, doları bir saatte aşağı çekip tepe takla etmiştir. Dövizün düşmesi hiç bir şekilde fiyatlara yansımamıştır. Üstelik döviz zirvedeyken aldığımız malların fiyatları dövizün düşmesine rağmen yüzde on artış göstermektedir. Buda demek oluyor ki maliyetlere yansıyan artışlar, doların yükselmesiyle olmamıştır. Maliyetlere yansıyan artışlar dolarıda kendi seviyesine çekmektedir. Bunları görmek için  dolardaki düşüş sonrası faturalarla, doların yüksek olduğu dönemde alınan faturaları yanyana koyup karşılaştırmanız yeterlidir. Anlaya bilmek için

Okur yazar olmak şartır. Piyasadaki belirsizlik, kontrolsüz oynaklıklar, bırakın pazarlık yapmayı aldın aldın almadınmı? sen bilirsin mal benim zam geldi altmışdı, yetmiş oldu, esnaf dediğinde! almak zorundasın.    Fiyatlar keskin kılıç gibi, gıyotin gibi tepemizde duruyor. Nakit veya Kredi Kartını en hızlı şekilde çekip ödediysen kurtuldun. Ağır hareket ettiysen gittin kesildi bilekten. 

Taahhüt yapanların vay haline. Dolar 8,50 iken anlaştığın işde  TL ye çevirdin sözleşmeyi imzaladın kurla ertesi gün malı yüksekten aldın,ettin zarar. Başka bir sözleşmede dolarla fiyat verdin ve tl ye çevirdiğinde zarar ettiğin için bu sefer çevirmedin. Dolarla anlaştın. Ödeme alıncaya kadar hızlı döviz artışından baktın malzeme % 35 arttı, daha fazla zarar görmemek için $:16,40 dan siparişi onaylayıp tl nakitinle ödedin. ödemesen saniyesindeki artış fiyata yansıyor. 

Ertesi gün döviz olarak hesabınıza para düşdü piyasa kapandı akşam eve geldiniz yemek yediniz iyiki malzemeyi bağladım %35 artışla kaybım var ama işimi yapabileceğim, üstelik gelecek zamlardan kurtardım dediniz. 

$:17,50 gördü, dövizle aldığınız işde zararınızın küçük bir kısmı telafi oluyor. TL ile anlaştığınız işiniz 8,5 dan 17,5 ye çikışı sizi $/TL 9 tl kayıptasınız. 

Çayınız önünüzde. Telefonunuza bir mesaj geldi ve şöyle yazıyor dolara müdahale. 18,40 tl ye yükselen dolar hızlı düşüşde. Ve 12 tl lere iniyor.  Malzeme alındı 16,40 dan terside zarar düzüde düşmüyor fiyatlar. 

* Sorunların çözümü acaba üretim yapacak, iş istihtamı yaratacak, sanayii yatırımlarında olabilirmi? 

* Mazottaki vergi kaldırılsa tarıma ve hayvancılığa teşvik verilerek kontrol altına alınsa? 

* İlgili bakanlıkların personelleri sahaya inse üretenlerin personeli oldukları hatırlatılsa! topraklarımız işlense kimyasal gübrelerle zehirlenen topraklarımız islah edilse. 

* Devletin sırtında kambur olmuş yüklerden devlet kurtulsa 

* Makam araçlarını satmak için gelmişdiniz ihtiyaç fazlasını satın. Yenilerini almayın  

* Vergileri düşürün maliyetler düşsün fiyatlar düşşün dolar ozaman düşer. 

He kurban kim zararda?

Sen hakimsin, sen bilirsin suçlu kim. (Kibar feyzo filminin senaryosunu yazan İhsan Yüce’yi ve Kemal Sunal’ı rahmetle anıyorum.)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73