Mobil uygulama : Pierre Loti’nin izinde İstanbul

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
08 Haziran 2023 Perşembe 15:54
Mobil uygulama : Pierre Loti’nin izinde İstanbul

10 Haziran 1923’te vefat eden Fransız yazar Pierre Loti’nin (Julien Viaud) bu sene 100.ölüm yıldönümü. Institut français Türkiye, efsanevi yazarı anmak üzere İstanbul’u onun izinden sürmeyi sağlayan bir mobil uygulama geliştirdi.

Pierre Loti, büyük bir İstanbul hayranıydı.1870 ila 1913 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’na sekiz kez gelen yazar, bu şehri, Aziyade (1879) ve Mutsuz Kadınlar (1906) isimli iki romanı ve Doğudaki Hayalet (1892) isimli duygu yüklü hikayesinde onurlandırmıştır. 1921 yılında Atatürk, tüm hayatı boyunca gönlünün vatanının sadık bir savunucusu olması sebebiyle “Türklerin Büyük ve Asil Dostu” olarak tanımladığı Pierre Loti’ye minnet ve şükran duygularını ifade etmiştir.

“İstanbul, halkın yaşamına dahil olduğum dünyadaki tek şehir, gürültücü, renkli, ilginç, ama geçim sıkıntısı yaşayan, yoksul, bin bir türlü küçük işle uğraşan o doğulu halkın yaşamına gerçekten dahil olduğum tek şehir”. Fantôme d’Orient (1892)

Pierre Loti severler, bu aplikasyon ile Galata köprüsünden başlayarak üç farklı parkuru takip edebilecekler. Birinci parkur “Boğaz ve Beyoğlu”, ikinci parkur “Eski İstanbul” ve son parkur “Haliç”  yazarın İstanbul ile ilgili izlenimleri, yaşanmışlıkları ve eserleri üzerinden keşfetme imkanı sağlıyor. Çemberlitaş’ta bulunan Pierre Loti’nin evi ve Eyüp’te bulunan Pierre Loti kahvesi parkurda yer alan önemli noktalardan.

Aplikasyonun açılışı, 17 Haziran Cumartesi günü yazarın İstanbul’da bulunduğu sürelerde birçok kez yattığı Fransız hastanesi şimdiki Institut français İstanbul’da Rochefort Belediye Başkanı Hervé Blanché ve Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin tarafından gerçekleştirilecek. Galata’da kesişen üç parkur Pierre Loti’nin ziyaret ettiği, sevdiği ve yazılarında anlattığı mekanlardan oluşuyor. Hem Apple hem Google kullanıcıları için Compactive dijital ajansı tarafından tasarlanan uygulama Fransızca ve Türkçe olarak hazırlandı. Uygulama ücretsiz olarak indirilebiliyor. Parkur metinleri Pierre Loti konusunda uzmanlaşmış tarihçi Alain Quella-Villéger tarafından yazıldı, kullanılan görseller ise kamu&özel koleksiyonlardan alındı.

Anma etkinlikleri kapsamında, Institut français, tarihçi Alain Quella-Villéger’i ağırlayacak.

16 Haziran Cuma saat 19:00’da gerçekleşecek konferansın başlığı “Pierre Loti, İstanbul vatandaşı”. Konferansa katılım serbesttir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73