Serap Çakır'dan 10 Ocak Mesajı

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
10 Ocak 2023 Salı 13:57
Serap Çakır'dan 10 Ocak Mesajı

Gelecek Partisi Kocaeli İl Başkanı Serap Çakır, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla  bir mesaj yayınladı

Başkan Çakır'ın yayınladığı mesajı şöyle:

Çalışan Gazeteciler Günü, basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmî gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günleri kutlanıyor. Türk basın tarihinde 'Dokuz patron olayı' olarak bilinen, gazetecilerin haklarının yasal güvence altına alındığı 10 Ocak ‘Tarihi’ önem taşımaktadır.

Basın demokratik hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracıdır. Tarafsız ve objektif bir biçimde haber ve bilgi akışı sağlayarak toplumu aydınlatma ve doğru bilgilendirme görevi yapmakta, önemli bir kamu hizmeti niteliğindeki bir görevi yerine getirmektedir.

Gazetecilik mesleğinin saygınlığının çok daha ileriye taşınması; özgür bir medya ortamında, etik değerlerin, dürüstlüğün temel misyon haline geldiği bir yayıncılık anlayışı ile mümkündür. Toplumun bilgi edinme hakkı için mücadele eden basınımızın önünün açılması için ekonomik özgürlüğün kazanılması da son derece önemlidir.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Basın, Milletin müşterek sesidir.” sözü bu manada anlamlıdır. Basının görevini özgürce yapabilmesi ve yaptığı görevin amacına ulaşmasında, hiç kuşkusuz basın hürriyetinin büyük önemi bulunmaktadır.

Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye 2005 yılında 98'inci sırada yer alıyordu. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye, bir önceki yıla göre dört sıra yükselerek 180 ülke içerisinde 149'uncu sırada yer aldı. TGS tarafından hazırlanan raporda ise 26 gazetecinin, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle cezaevinde bulunduğu belirtildi.

Düşünce özgürlüğü ve özgür basını destekliyoruz

Günümüz de, basının özgür ve tarafsızlık ilkesiyle hareket etmesinin zor olduğunun bilincindeyiz. Gelecek Partisi olarak düşünce özgürlüğü ve özgür basını destekliyoruz. Gerçek özgürlüğün zihinsel özgürlük olduğuna inanıyoruz. Cumhuriyetimizin kurulduğu günden bu yana, düşünce özgürlüğünün iyileştiği her dönemde ülkemizin itibarı ve vatandaşlarımızın refahı artmıştır. Türkiye’yi tam demokrasi hedefine ulaştıracak yeni toplumsal sözleşmenin ruhunu eksiksiz bir düşünce ve ifade özgürlüğü
oluşturacaktır. Şiddete teşvik ve insan onuruna saygısızlık dışında düşünce özgürlüğünün sonuna
kadar yanında olacağız.

Basında tekelleşme konusu ile ilgili önlemler alacağız

Basın özgürlüğü, hukukun üstünlüğüne inanmış demokratik bir toplumun temel ihtiyacıdır. Ülkemiz bütünlüğüne ve milli değerlerimize aykırı olmamak koşuluyla yazılı ve görsel basının ifade ve haber alma özgürlüklerini mutlaka koruyacağız. Basının baskı altında olmadan, sansür ya da otosansürün uygulanmadığı, gazetecilerin keyfi gözaltı ya da tutuklamalara ve yargılamalara maruz kalmadığı bir düzen inşa edeceğiz. Basında tekelleşme konusu ile ilgili önlemler alacağız.

Kamuoyunun aydınlatılması ve bilgilendirilmesi doğrultusunda, her şartta görevleri peşinde koşan, gazetecilik mesleğinin zor şartlarına rağmen mesai kavramı gözetmeksizin hizmet eden tüm gazetecilerimizin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73