1975 yılında Tesviye ve Metal İşleri Bölümü olarak eğitim ve öğretime açılan Gebze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yıllanmış binalarında bir süredir güçlendirme çalışmaları sürüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından AB fonuyla yaptırıldığı belirtilen ve geçtiğimiz yılın ikinci yarısı itibariyle başlatılan güçlendirme çalışmalarında 48 yıllık okul binaları tadilat tamamlandığında yepyeni olacak deniliyor!

Ne var ki binaların iskeletini oluşturan taşıyıcı kolanlarda yer alan 48 yıllık demirlerin ne halde olduğu bilinmiyor.

Ancak uzmanların söylediği, betonarme yapılarda kullanılan demirlerde zaman içinde paslanma ve çürüme gerçekleşiyor. Ardından korozyona uğramış demirler kolanları çatlatmaya başlıyor ve büyük bir tehlike ortaya çıkıyor.

Gebze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yapılarında benzer şeyler görüldüğü için güçlendirme ve tadilat çalışmaları başlatıldı.

Gazeteci olarak geçtiğimiz süreçte okul binalarını gezdiğimiz için bizimde gördüğümüz birçok şey vardı.

Okul binaları ( yol kısmındaki bina kısmen hariç) bence ömrünü tamamlamıştır.

Lakin yapılan güçlendirmenin birinci derece deprem bölgesi olan Gebze’de ki bu okul için yüzde 100 güvenilir olduğu anlamı taşımıyor.

Ayrıca güçlendirme yapılsa bile binanın kolanları içinde paslanmış ve ömrünü tamamlamış demirler sökülüp yerine yenileri konulamıyor.

Özetle kısmi olarak yapılan güçlendirme ve kapıyı, pencereyi, sıvayı ve boyayı yenileyerek yapılan makyajla uzun vade de doğru bir şey yapılmadığını düşünüyorum.

Olması gereken Gebze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi için GOSB içinde yeni okul yaptırılmasıdır.

Yeni Bağdat Caddesi, İlyasbey Caddesi, Kavak Caddesinin buluştuğu noktada yer alan okulun arazisine yer altı otoparkı olan bir meydan yapılabilirdi.

Bu durumda hem trafik rahatlar hem de beton yapılaşmaya mazur kalmış bölgede güzel bir meydan ile insanların nefes alacağı bir alan oluşturulurdu.

Bu alan aynı zamanda deprem toplanma bölge olarak dahi kullanılabilir.

Özetle 2 bini aşkın öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğü Gebze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin güçlendirme çalışmaları kimin düşüncesi ise bence çok yanlış bir fikir.

Dünyanın parasını güçlendirme yapmak yerine yeni bir okulun inşasına harcanabilirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73