Sağlık insanlığın var oluşundan başlayıp günümüz modern şartlarına kadar uzanan ve hep meşgul eden,önemsenmesi gereken iyi bir  bedeni ,ruhu,iletişimi ve bütün bunları sağlayan; durumları içine alan maddi manevi olgulardır.

     İnsanın en önemli haklarından olan eğitim hakkı,yaşama hakkı,özgürlük gibi sağlık ta ilk sırada olan yıllardan beri birçok değişime uğrayan sektördür..

     Sağlık dengeli beslenmeden,kaliteli süt ürünlerine, madde bağımlılığından,bulaşıcı hastalıklara ,psikolojik ve duygusal sorunlara kadar ve bunun gibi  geniş konuları kapsar.İnsan sağlığı genetik olabileceği gibi çevresel şartlardan da etkileniyor.En büyük hakkımız olan sağlık maalesef tüm dünyada maddi manevi eşit ve düzenli bir sistemde olmamıştır.Bunu  en iyi hala bitmeyen Covid-19 virüsü ile savaşırken gördük.Maddi manevi pek çok ölüme ve çeşitli sorunlara yol açmış bulaşıcı bir hastalık ve hala etkisini göstermektedir.Dünya psikolojik olarak ta yıkımlara uğramıştır. Sağlık sistemindeki açıkları ortaya çıkarmıştır.İnsanların yaşam şekillerini değiştirmiş,bu bulaşıcı hastalıktan korunma yolları artmıştır.Hastalıklar  hiçbir zaman sadece hastalanan kişinin sorunu değildir. Bir kişinin hastalığı tüm aileyi ve ilerleyen aşamada toplumu etkiler.

        Çevremizde sağlığımızı olumsuz olarak etkileyen biyolojik, fiziksel ve sosyal etkenleri kaldırma, aşılama, dengeli beslenme, kadınlarda aşırı doğurganlığı önleme ve kişilere sağlıklarını nasıl koruyacaklarını öğretmek önemlidir. Erken tanı ve tedavi, hastalık belirtileri ortaya çıkmadan veya önemsemeyecek kadar hafif iken laboratuvar ve röntgen muayeneleriyle hastalığa tanı koymak demektir. Bu, işçi, çocuk ve gebe kadınlar gibi sağlığı sürekli tehlike altında olanlar için çok önemlidir. Hastalığın erken tanı ve tedavisi, kişilere yararlı olması yanında tedavi maliyetini azalttığı için finans yönünden de -örneğin sigorta kurumları açısından- çok önemlidir. Erken tanı ve tedavi hizmetinin başarıyla yürütülmesi için, sağlığı tehlike de olanların periyodik muayenelerinin aksatılmadan ve dikkatle yapılması zorunludur.

     Mesleki sağlık (iş sağlığı güvenliği) çevre sağlığı, ruh sağlığı, beden sağlığı,akıl sağlığı,sosyal sağlık derken konunun önemi fazlasıyla ortaya çıkmaktadır. 

       Sağlık ve eğitimin bütün çocuklara gençlere rantsız,ticaret olmaksızın ücretsiz ve eşit olması taraftarıyım.Onların sağlıklı,mutlu olmaları her zaman dileğimiz.Anayasada belirtilen ve insanın en temel haklarından biri olan sağlık hakkı devlet tarafından önemsenmeli ve bu konuda çeşitli çalışmalar yapılmalıdır.Sağlık hakkı yeteri kazanamayan bir toplum belirli bir refah düzeyine ulaşamaz.Mustafa Kemal Atatürk’ün "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur." sözü ile sağlığa verdiği önem anlaşılmaktadır.Mutlu,sağlıklı, huzurlu,adalet içinde yaşayan yeni nesiller umudumuz.Sağlik dileklerimle.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73