Hemoroid'ten korunmak için bunlara dikkat!

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
14 Ağustos 2022 Pazar 13:36
Hemoroid'ten korunmak için bunlara dikkat!

Pek çok insan tuvalette uzun süre vakit geçirmeyi sever, hatta bunu bir alışkanlık olarak sürdürür. Kimisi gazetesini okur, kimisi telefonundan ya d tabletinden bir şeyler izler. Kimisi de kitap okur sayfalarca. Şimdi pandemi nedeniyle evden çalışma modelinin artmasıyla sadece tuvaletlerde değil, evimizin odalarında da daha uzun süreler oturmaya başladığımız günlerdeyiz. Oysa oturduğumuz yerden, “hemoroid” adlı dokumuzun yapısını bozmaya başladık bile…

Toplumda sık görülen sağlık sorunlarından biri olan hemoroid (basur), aslında vücudumuzda var olan bir dokunun bazı nedenlerden dolayı zaman içinde aşırı gevşemesi sonucu ortaya çıkıyor. Yani hemoroid herkeste olan, damar yumaklarından oluşan (yerleşim yerine göre iç ve dış olarak iki şekildedir) fizyolojik bir damar dokusu. Anüs bölgesindeki gaz ve sıvı kaçaklarını önleyici bir tampon görevi var. Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Vafi Atalay’a, pek çok insanın muzdarip olduğu bu soruna dair merak ettiklerimizi sorduk. Dr. Atalay’ın verdiği bilgileri okuduğunuzda, aslında hemoroid sorunundan korunmak için dikkat edeceklerinizin çok da zahmetli olmadığını görebilirsiniz.

Pek çok insan tuvalette uzun süre vakit geçirmeyi sever, hatta bunu bir alışkanlık olarak sürdürür. Kimisi gazetesini okur, kimisi telefonundan yada tabletinden bir şeyler izler. Kimisi de kitap okur sayfalarca.Pandemi nedeniyle evden çalışma modelinin artmasıyla sadece tuvaletlerde değil, evimizin odalarında da daha uzun süreler oturmaya başladığımız günlerdeyiz. Oysa oturduğumuz yerden, “hemoroid” adlı dokumuzun yapısını bozmaya başladık bile… Toplumda sık görülen sağlık sorunlarından biri olan hemoroid (basur), aslında vücudumuzda var olan bir dokunun bazı nedenlerden dolayı zaman içinde aşırı gevşemesi sonucu ortaya çıkıyor. Yani hemoroid herkeste olan, damar yumaklarından oluşan (yerleşim yerine göre iç ve dış olarak iki şekildedir) fizyolojik bir damar dokusu. Anüs bölgesindeki gaz ve sıvı kaçaklarını önleyici bir tampon görevi var. Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Vafi Atalay’a, pek çok insanın muzdarip olduğu bu soruna dair merak ettiklerimizi sorduk. Dr. Atalay’ın verdiği bilgileri okuduğunuzda, aslında hemoroid sorunundan korunmak için dikkat edeceklerinizin çok da zahmetli olmadığını görebilirsiniz.

Hastaların şikayetleri neler?

Çoğunlukla kabızlık, tuvalete çıkıldığında fazla ıkınma ve tuvaletteyken uzun süre oturma gibi nedenlerle ortaya çıkan hemoroid, evrelerine göre teşhis edilip tedavi edilebiliyor. Ancak hastaların herhangi bir şikayeti yoksa tedavi önerilmiyor. Hemoroid; kaşıntı, dışkıda açık kırmızı kanama, ağrı, anüs çevresinde ıslaklık, ağrılı şişlik gibi belirtiler gösterebiliyor.

Tedavide ne yapılıyor?

Hemoroid dokusunun sarkma ve anüs dışına çıkma derecesine göre dört evreden söz edebiliriz. Birinci evrede hemoroid makatın içindedir. İkinci evrede bir miktar makatın dışına çıkmıştır. Üçüncü evredeki hemoroid makatın dışındadır ve parmakla itildiğinde içeri girer. Ancak dördüncü evrede doku tamamen makatın dışında ve içeri alınamaz durumdadır. Tüm bu evrelere göre tedavi yöntemleri de farklıdır. Özellikle 1. ve 2. evreler için yardımcı tedavi yöntemleriyle (cerrahi dışı) hastanın şikayetlerinin azaltılması mümkün. 3. ve 4. evreler için ise cerrahi yöntemlerin devreye girdiğini söyleyebiliriz. En sık görülen şikayetler ağrı, kanama, ele gelen meme dokusu ilk 2 evrede daha seyrek olurken, 3. ve 4. evrelerde bu şikayetler yoğundur. Bu nedenle son iki evredeki hastalara cerrahi tedavi uygundur.

Hemoroid dokusunun sarkmasını önlemek için bağlama, radyofrekans ablasyon (dondurarak dokuyu sertleştirme), enjeksiyon ve lazer gibi pek çok farklı cerrahi yöntem,çocuk hastalar da dahil her yaş için uygulanabiliyor. En başarılı ve nükslerin de (tekrarı) daha düşük seyrettiği yöntem ise hemoroidlerin çıkarıldığı hemoroidektomidir. Ayrıca klasik cerrahi yanında bir de longo tekniğinden bahsedebiliriz. Özel bir cihazla hemoroid dokusunun toplanıp hepsinin bir halka şeklinde kesilip bağırsak mukozasının yukarı asılmasına dayanıyor. Başarı oranı açısından klasik cerrahiye yakın olan bu yöntem, özellikle seçilmiş hastalara uygulanıyor. Sarkması çok olan, hatta eş zamanlı olarak bağırsak sarkması sorunu yaşayan hastalar için kullanıldığını söyleyebiliriz. Hemoroidde ameliyatın uzman ellerde yapılması en önemli konulardan biri. Yanlış ya da özensiz uygulanan cerrahinin sonuçları hasta açısından ciddi sıkıntılar doğurabiliyor.

Lazer tedavisi işe yarıyor mu?

Lazer yöntemi toplum genelinde çok popüler olsa da, aslında eskiden beri bilinen bir yöntem. Bir elektrot uygulaması olan bu yöntemde enjeksiyonla damara dondurma işlemi yapılıyor. Verilen radyal ısının çevre dokulara zarar vermediği lazer uygulaması, daha ziyade 1. ve 2. evrelerde kullanılıyor. Hasta ameliyattan bir gün sonra taburcu olabiliyor.

Hemoroid İçin Nasıl Önlem Alınır? 

Bağırsaklarınızın biyolojik saatini geri çevirmeyin. Tuvaletiniz geldiğinde geciktirmeyin.

Tuvalette uzun süre vakit geçirmeyin.

Her gün düzenli yürüyüş yapın.

Çalışırken uzun saatler oturmayın.

Günlük su ihtiyacınızı karşılamaya özen gösterin.

Bol lifli gıdalarla beslenmeye özen gösterin.

Yukarıdaki yaşam tarzı değişiklikleriyle, özellikle 1. ve 2. evre hemoroid için şikayetlerinizi azaltarak günlük yaşamınızı daha sağlıklı sürdürebilirsiniz.

2 SORU 2 CEVAP!

Acı yemek, hemoroid yapar mı?

Acının hemoroide neden olduğuna dair bilimsel bir kanıt yok. Bu söylem, yaşamdaki deneyimlerin bir sonucu olarak toplumda bilinirlik kazanmıştır. Çünkü acıyı hissettiğimiz iki bölgemiz var: Dil ve anüs. Bu nedenle hemoroid ya da çatlak gibi sorunları olanlar insanlar acı yediklerinde, o bölgede daha fazla bir yangı olur. Bu da acıyı daha çok hissetmelerine sebebiyet verir. Dolayısıyla acı yemek hemoroid şikayetlerini artırıcı bir sebeptir.

Hemoroide botox yapılır mı?

Hayır yapılmaz. Botox işlemi anüsteki (makat) çatlaklara uygulanabilir. Hemoroid için kullanılan bir yöntem değildir

Anahtar Kelimeler:
SAĞLIKGazHemoroid
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73