banner42

Sağlıksız ve düzensiz beslenmek depresyonu tetikliyor

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
07 Haziran 2023 Çarşamba 10:58
Sağlıksız ve düzensiz beslenmek depresyonu tetikliyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün paylaştığı verilere göre dünya nüfusunun %3,8’i depresyonla mücadele ediyor. İşlenmiş gıdaların depresyon riskini artırdığına dikkat çeken Online PR Servisi B2Press, incelediği araştırmalar doğrultusunda tüketilen besinlerin ruh sağlığındaki etkilerini açıklıyor. 

Dünya genelinde pek çok kişide rastlanan duygu durum bozukluklarından depresyon, bireylerin kendilerini mental olarak iyi hissetmediği bir ruh halini ifade ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün paylaştığı verilere göre, küresel nüfusun %3,8’i depresyonla mücadele ediyor. Depresyondaki kişilerde çoğunlukla üzüntü halinin, hayattan zevk alamamanın ve karamsarlık hissinin yoğun yaşandığı gözleniyor. Konuya dair inceleme yapan Online PR Servisi B2Press ise uyku düzenindeki bozulmaların ve sağlıksız beslenmenin depresif ruh halini tetiklediğine dikkat çekiyor.

BMC Tıp Dergisi’nin depresyon hastası bir grup insanın 12 hafta boyunca uyguladığı diyetin çıktılarını paylaştığı çalışmayı inceleyen Online PR Servisi B2Press, depresyon ve beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. Buna göre tüketilen besinler bireylerin ruhsal durumunu doğrudan etkiliyor. Çünkü, rafine gıdalardan, kızartılmış yiyeceklerden ve çok şekerli besinlerden arındırılmış olan bu diyetin ardından bireylerdeki depresyon seviyesinin diyet uygulamayan bireylere kıyasla gerilediği kaydediliyor. Öte yandan katılımcıların %32’sinin iyileştiği kaydediliyor.

Sağlıklı bağırsaklar, sağlıklı ruh halinin teminatı 

İncelediği araştırmalarla mutluluk hormonu olan serotoninin %90’ından fazlasının sağlıklı bir bağırsakta mevcut olduğu, kontrolsüz tüketilen sağlıksız besinlerin de bağırsaktaki iyi huylu organizmaları olumsuz etkilediği bilgisine ulaşan Online PR Servisi B2Press, bağırsak ve ruh sağlığı arasındaki ilişkiyi de değerlendirdi. B2Press’ten edinilen bilgilere göre bağırsaklardaki psikobiyotikler, zihni olumlu yönde etkileyerek ruh halini dengeliyor. Probiyotik tüketimi serotonin değerini yükseltmenin yanı sıra depresyon ve anksiyete belirtilerini de azaltıyor. 

Omega-3 yağ asitleri depresyon riskini azaltıyor

Ruh sağlığının bozulmasında vitamin eksikliğinin de kritik bir rol oynadığını aktaran Online PR Servisi B2Press, 110 depresyon hastası ve 220 sağlıklı bireyin katıldığı bir başka çalışmadan hareketle depresyon hastalarının B12 değerinin düşük olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanların görüşlerinden yola çıkarak D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde majör depresif bozukluğu riskini 3 kat arttığını öne sürüyor. Omega-3 yağ asitlerinin ise düzenli olarak tüketilmesi halinde depresyon olasılığının azaldığını vurguluyor. 

Anahtar Kelimeler:
BeslenmeDepresyon
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73