Şeker Tüketiminden Nasıl Vazgeçeriz?

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
20 Kasım 2022 Pazar 12:43
Şeker Tüketiminden Nasıl Vazgeçeriz?

Vücudumuza herhangi bir faydası olmayan “basit karbonhidratlar” grubundaki rafine şekeri bırakmak, sağlığımız söz konusuysa aslında zor değil...

Karbonhidrat... Miktarı, hepimiz için vücudumuzun yaş, boy, kilo ve fiziksel aktivite gibi özelliklerine göre değişebilen bir ihtiyaç. Örneğin; tahıllar, kurubaklagiller, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzeler kompleks karbonhidrat grubunda olup, enerji ihtiyacımızın %50-60’ını oluşturmalı. Basit karbonhidratlar dediğimiz şeker içeren yiyecek ve içeceklere ise aslında ihtiyacımız yok. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek; çay şekeri, mısır şurubu, glukoz şurubu gibi sadece damak zevkimizi eğlendiren gıdaların işte bu gruba girdiğine dikkat çekiyor. Yazımızın devamında Örnek, hem şeker tüketimi hakkında bilmeniz gereken diğer önemli noktaları hem de basit şeker kullanmadan yapabileceğiniz bir tatlı tarifini paylaşıyor...

Şeker Tüketiminiz Fazla Mı?

Eğer haftada 1-2 kereden fazla, şekerli yiyecek ve içecek tüketiyorsanız ya da günde 1-2 yemek kaşığını aşacak şekilde şeker içeren gıda tüketiyorsanız fazla şeker alıyorsunuz diyebiliriz. Bu nedenle bu miktarları aşmamak adına paketli hazır gıdaların şeker içeriklerine dikkat edip, etiketlerini okumak en sağlıklısı. Hemen hatırlatalım, etiketlerde basit şekerler şu şekilde de belirtilebiliyor; Dekstroz, sükroz, galaktoz, maltoz, mısır şurubu, fruktoz, darı şurubu, keçiboynuzu şurubu, akçaağaç şurubu, arpa maltı, esmer pirinç şurubu.

Basit, rafine şeker bağırsaklardan emildiğinde insulin hormonunda ve dolayısıyla kan şekerinde dengesizliklere, iştahı artıran hormon olan “Ghrelin”in yükselmesine neden oluyor. Fazla tüketimi devam ettiğinde vücut yağına dönüşerek obezite, insülin direnci, tip 2 diyabet, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklara neden olduğu, hatta kanser riskini artırdığı çeşitli çalışmalarda bildirilmiştir. Ve yine birçok çalışma algıda azalma ve bağışıklık sisteminde güçsüzlüğe de sebep olduğuna işaret ediyor. Sadece bu nedenler bile, basit şekeri hayatımızdan kolayca çıkarabileceğimizi göstermiyor mu?

Unutmamalıyız ki, şeker ve şekerli yiyecek/içecekleri tükettikçe şekere karşı duyulan isteğimiz de artıyor. Dolayısıyla şekersiz lifli atıştırmalıkları ve dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirirsek, zaten bir süre sonra bu isteğimizin ortadan kalktığını göreceğiz. Özellikle bu alışkanlığı çocuklarımıza çok daha kolayca kazandırabiliriz. Çünkü tatlıya karşı eğilim, çocuklar küçükken ailede başlayan bir durum. Oysa onları büyüme çağlarında meyve, pekmez ve bal gibi doğal tatlılara yönlendirmek en doğrusu. Tabii çikolata gibi aburcuburları ödül ve mutlu etme aracı olarak kullanmaya da son vermeliyiz.

Vücudumuzun Susama Sinyali

“Canım tatlı istedi” hissinin aslında vücudun susama sinyali olabileceğini biliyor muydunuz? O an geldiğinde mutlaka önce su içmenizi tavsiye ediyoruz.

Sağlıklı Tarif

Çeşitli tatlı yiyeceklerin yerine, taze veya kuru meyvelerle, ceviz, fındık, badem, yulaf ezmesi, pekmez, süt, yoğurt karışımları ile şeker kullanmadan sağlıklı tatlılar deneyebilirsiniz. Örnek bir tarif de bizden gelsin.

Malzemeler
Malzemeler 1 porsiyon için aşağıdaki gibidir:

Yarım cennet hurması ve yarım muz

1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi

1 tatlı kaşığı bal

1 çay kaşığı kakao

Yapılışı

Tüm malzemeleri rondodan geçirin ve kaseye dökün. İsteğe bağlı olarak üzerini 1-2 ceviz ile süsleyebilirsiniz. Dilerseniz cennet hurması yerine yarım avokado da tercih edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Anahtar Kelimeler:
YiyecekşekerYulaf
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73