2022-10-10 21:02:25

TÜM DÜNYADA KADIN OLMAK VE  HAKLARI 

Leyla Karabağ Öztürk

10 Ekim 2022, 21:02

 Kadın olmak,anne olmak,eş olmak,kız kardeş olmak,yâr olmak,yaren olmak hem güzel,gurur verici ve hem de çok zor.

Kadın olarak yaşanan zorluklar karşısında haklarını bilen,kendini geliştiren,kendi ile barışık,yeteneklerinin farkında olan kadınlarımız olmalı.

Dünyada kadına yönelik yapılan haksızlık ve şiddet haberleri gündemden düşmüyor. Fikrimce şiddetin kadını erkeği hayvanı yoktur.Ruhsal ve akıl sağlığı yerinde olmayan bilgi gücü olmayanların baş vurduğu bir durumdur şiddet.Bir güçsüzlük örneğidir. Tamamiyle kişilik zihniyet meselesi olarak görüyorum. Her türlü sözlü tacize ve şiddete karşı olmalıyız.Kadınlar fikir ve düşüncelerini özgür bir şekilde ifade etme hakkına sahiptir. Haklarımızı bilmemiz, haklarimizdan haberdar olmamız gerekiyor.

Iyi kararlar vermek kadına kendini gerçekleştirme özgürlüğü ve yaşamın güçlüklerine karşı güçlü olma imkanı yaratır.Seçimlerimizi iyi yapmak ileriki yaşantımızı çok etkilemektedir.Kadın olarak çok aydın, daha çok verimIi, daha fazIa biIgiIi oImaya mecburuz.Kadınin çalışma hayatında yetenekleri ölçüsünde çalışıp ekonomik özgürlüğünü elinde tutmalı,geleceğini kimseye bağlamamalı.İş hayatinda kadının istenmemesi ve çok engeller çıkartılması sadece gelişmemiş değil gelişmiş ülkelerinde sorunu ve kadına şiddet bütün dünyada yaşanmakta. Duygusal güç veya ihtiyaçlar, kadını aşağılamak kontrol etmek, küçümsemek, denetlemek,, cezalandırmak amacıyla şiddet için kullanılıyorsa “psikolojik şiddet” söz konusudur.

Kendimizi korumalıyız. Bilgili olmak güç getirir. Bilen kadin güçlüdür. Haklarını bilen kadın özgürdür.Kadin haklarının temeli insan hakkıdır. Tüm dünyada toplumsal cinsel eşitsizlik yaşanmaktadır. Kadina yönelik bütün şiddet türlerinin bir çoğunun temelinde ekonomik şiddet yer almaktadır.Kadınin ekonomik olarak bağımlı kılınması fiziksel,cinsel,ekonomik psikolojik şiddete sebep olmaktadır.

Kadınlar üzerindeki güzellik baskısı da çok kötü. Bakımlı olmak öz bakım önemli fakat çok güzel olacağım diye gereksiz estetikler yaptırmak doğru değil. Kendimizi geliştirerek yeteneklerimizi fark etmek ve elimizden geldiği kadar öz bakımlı,mutlu, sağlikli, doğal yaşamaya çalışmalıyız.

Kadınların haklarını bilmeleri için ve kendilerini daha çok geliştirmeleri için eğitim almaları şarttır.Anayasa m.42'de kimsenin eğitim ve öğrenim hakkından yoksun birakilamayacagi düzenlenmiştir.Kadınlar da erkekler gibi eğitim almalıdır. Refah bir toplum sadece böyle oluşur.

"Kadın mutlu olunca eş çocuk aile mutlu olur ve toplum mutlu olur. "Dünyada her şey kadının eseridir" Mustada Kemal Atatürk" Kendimize güvenmeli ilk kendimizi sevmeliyiz, değer vermeliyiz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.