banner42

Eğitim-Sen: Öğretmenlik Meslek Kanunu İptal Edilmeli

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
19 Ağustos 2022 Cuma 09:33
Eğitim-Sen: Öğretmenlik Meslek Kanunu İptal Edilmeli

Eğitim-Sen Gebze meslek kanunun iptal edilmesine yönelik olarak Kent Meydanında kitlesel basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır öğretmenlik meslek kanunun iptal edilmesini isteyerek şunları ifade etti:

“Öğretmenlik Meslek Kanunu İptal Edilmeli, Öğretmenlere Angaryaya Dönüşen Seminer-Sınav Süreci Durdurulmalıdır! Ekonomik ve Özlük Hak Kazanımları Ayrımsız Uygulanmalıdır!

Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimin asli bileşenlerinin görüşünü almadan, masa başında hazırlanmış meslek kanunu ile eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını tek taraflı olarak düzenlemiştir.

ÖĞRETMENLERİN İRADESİ DIŞINDA HAZIRLANDI

Bu kanun, muhatabı olan öğretmenlerin iradesi dışında, onların hakları ve taleplerini dikkate almadan hazırlanmış, eğitim emekçilerinin bütün eleştirilerine rağmen, yandaş sendikanın desteği ile iktidar tarafından yasalaştırılmıştır.

Anayasa Mahkemesi süreci devam ederken yönetmelik yayınlanmış ve öğretmenlik kariyer basamakları sürecinin uygulamasına başlanmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin bir an önce bu haksız süreci durdurmaya yönelik olarak karar sürecini hızlandırmasını talep ediyoruz. Ayrıca sendikamız tarafından yönetmeliğin bütün maddelerine ilişkin Danıştay’a açılan iptal davası da kamu vicdanını yaralayacak eşitsizlikler ortaya çıkmadan bir an önce sonuçlanmalıdır.

DURDURULMASINI TALEP EDİYORUZ

Eğitim Sen olarak, kanuna dair sürecin en başından bugüne itirazlarımızı yükselttik.

Ne yandaş sendika gibi kanunu desteklemiş ne de iyileştirmeler ile kısmi düzenlemeler talep ettik. Kanuna muhalefet eder gibi gözüküp üyelerini sınava hazırlama tutumuna da girmedik. Eğitim emekçilerinin bu kanun ve yönetmelik kapsamında angaryaya dönüşen, seminer kıskacına alınmasına da sınava da kariyer basamaklarına da karşı olan sendikamız, bu kanunun ve yönetmeliklerin bir an önce iptal edilmesini, öğretmenlere yaşatılan anlamsız, nitelik kazandırmayan ve tersine öğretmen emeğini değersizleştiren bu sürecin bir an önce durdurulmasını talep etmektedir.

ÇALIŞMA BARIŞI, İŞ GÜVENCESİ ORTADAN KALKACAK

Ekonomik krizin derinleştiği bu dönemde eğitim emekçilerinin ekonomik ve özlük hak kazanımlarının kariyer basamaklarına ve sınavlara endekslenmesi asla kabul edilemez.

Mevcut meslek kanunu öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamadığı gibi çalışma barışını ve iş güvencesini ortadan kaldıracaktır. Metropol şehirlerde ve kentimizde ortalama kiranın öğretmen maaşıyla aynı olduğu koşullarda yaşıyoruz ve tüm emekçiler gibi barınma sorunumuz var. Eğitim Emekçileri olarak lojman veya kira yardımı talep ediyoruz.

Eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesi sağlanmalıdır.

EĞİTİM ÖDENEĞİ YILDA İKİ KEZ ÖDENMELİ

2020 yılında 1210 TL, 2021 yılında 1250 TL olarak verilen eğitim ödeneği, günümüz enflasyon oranları ve kırtasiye kalemlerindeki ciddi artışlara rağmen, yandaş sendika sayesinde 2022 yılında sadece 1325 TL olarak ödenecektir. Ekonomik krizin geldiği düzey ve enflasyon oranları dikkate alındığında bu rakamın çok yetersiz olduğu açıktır. Gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalı ve eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesi sağlanmalıdır.

YANDAŞ KADROLAŞMA SÜRÜYOR

İdareci atamalarında mülakat ve yandaş kadrolaşma sorunu devam ediyor.

Ataması yapılmayan yüzbinleriz, ücretli öğretmenlik adı altında köleleştiriliyor, özel okullarda güvencesiz ağır koşullarda çalışıyoruz…

Yani bizim, eğitim emekçilerinin, gerçek sorunları ve gündemleri var. Hiyerarşik olarak oluşturulan kariyer basamaklarını reddediyoruz. Dolayısıyla saydığımız hiçbir sorunumuzun çözümünü içinde barındırmayan bu düzenlemeyi meslek kanunu olarak kabul etmiyoruz, kabul etmeyeceğiz.

Öğretmenlik meslek kanunu, ILO ve UNESCO tarafından 5 Ekim 1966’da kabul edilen “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı’na uygun şekilde düzenlenmelidir.

Üreten Biziz, Yöneten Biz Olacağız!

Söz, Yetki, Karar Çalışanlara!

Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”

GENİŞ KATIIM

Basın açıklamasına CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan, Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın, HDP, TİP, EMEP, Nakliyat-İş Sendikası, Sol Parti, Makine Mühendisleri Gebze Temsilciliği, Bilkar,Tüm Emekli-Sen, Gebze EYT temsilcileri de katıldı.

Basın açıklamasında ayrıca Tüm Emekli-Sen’den Cemil Yüksek, Makine Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği’nden Tanfer Yeşilyurt’ta bir konuşma yaptı.

*Haber Merkezi

Cemil Yüksek konuşma yaptı

Anahtar Kelimeler:
GebzeCHPEğitimSen
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73