GEBKİM OSB çevreye ve insana dost üretimde vites büyüttü

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
05 Haziran 2024 Çarşamba 11:19
GEBKİM OSB çevreye ve insana dost üretimde vites büyüttü

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden kimyada örnek bir ekosistem oluşturan GEBKİM Kimya İhtisas OSB, sürdürülebilir üretim ve inovasyon konusunda da sektöre öncülük ediyor. GEBKİM, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla sürdürülebilirlik çalışmaları konusundaki ilerlemeleri ve yeni gelişmeleri paylaştı. Döngüsel ekonomi kapsamında atık yönetimi uygulayan ve Sıfır Atık Belgesi’ne sahip olan GEBKİM OSB, bu yıl aldığı ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi belgeleri ile atık yönetimi, enerji verimliliği, çevre performansının sürekli iyileştirilmesi gibi konularda yaptığı çalışmalarla kalitesini tescilledi. Yenilenebilir enerji kullanımının artırılması hedefi ile OSB bünyesinde bulunan Atıksu Arıtma Tesisi Çatı Üstü GES projesi de tamamlanarak hizmete girdi.

Türkiye ekonomisi ve ihracatına katma değeri yüksek ürünlerle önemli katkılar sağlayan kimya sektöründen dev firmaların Kocaeli’nde kümelendiği, Türkiye’nin ilk kimya ihtisas OSB’si olan GEBKİM, çevrenin korunması ve doğal kaynakların verimli kullanılması hedefiyle yatırımlarına devam ediyor. GEBKİM OSB’ye ait binalara çatı üstü güneş panelleri kurulumları devam ederken Atıksu Arıtma Tesisinde çatı üstü GES projesi tamamlanarak devreye alındı. Daha az karbon salınımı ve enerji verimliliği anlamına gelen bu proje ile tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 10’luk kısmı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanıyor.

GEBKİM OSB’de yenilenebilir enerji kullanımı artıyor

GEBKİM OSB; ana kimya, ilaç, kozmetik, temizlik ürünleri, plastik, boya, gıda katkı maddeleri gibi kimyanın farklı alt sektörlerindeki lider firmalara ev sahipliği yapıyor. GEBKİM’de faaliyetlerini sürdüren firmalar da kimya sektörünün sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik yatırımlar yapıyor. Fabrikalarda kurulan çatı üstü güneş panellerinin yanı sıra bölge dışında arazi GES tesisleri hayata geçiriliyor. Firmaların halihazırdaki GES ve diğer yenilenebilir enerji kurulu güç toplamı 22 bin kW seviyesine ulaşırken karbon salınımlarını azaltmaya dönük yatırımların önümüzdeki dönemde hız kazanması bekleniyor.

GEBKİM sürdürülebilirlik yolculuğunda iki yeni belge ile kalitesini tescilledi

GEBKİM’in çevrenin korunması ve doğal kaynakların verimli kullanımına yönelik yaklaşımını güçlendiren bir diğer önemli adım ise ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi belgelerinin alınması oldu. Çevre performansını sürekli iyileştirmek yanında enerjinin etkin ve verimli kullanımına odaklanan bu uluslararası standartları almaya hak kazanan GEBKİM, böylece sürdürülebilirlik yolculuğuna da ivme kazandırdı.

Enerji verimliliğini sağlamak üzere OSB’de bulunan sokak aydınlatmalarında led aydınlatma dönüşümü yapıldı. Yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmek ve emisyon azaltımı amacıyla bölgede elektrikli araç şarj istasyonları kuruldu. Ayrıca sahada elektrikli araç ve bisiklet kullanımı yaygınlaştırıldı.

Su Güvenliği Planı uygulamaya alındı

Su kaynaklarının etkin kullanımı ve geri kazanımı da GEBKİM’in sürdürülebilirlik stratejisinin önemli bileşenlerinden birini oluşturuyor. Su Güvenliği Planını uygulamaya koyan OSB’de ilk aşamada Atıksu Arıtma Tesisinde yapılan çalışmalar sonucunda yıllık 20 bin metreküp su geri kazanıldı. GEBKİM OSB firmaları da daha az su tüketimi için yeni teknoloji yatırımları ve Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor.

GEBKİM’in Kocaeli’nde örnek bir kimya ekosistemi oluşturduğunu, çevre ve insan odağında ilerici bir yönetim vizyonu ile faaliyetlerini sürdürdüğünü dile getiren GEBKİM Kimya İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, “Çevreye ve insana duyarlı sanayileşme GEBKİM’in temel yönetim vizyonunun güçlü bir bileşenini oluşturuyor. Daha iyi bir gelecek için sürdürülebilir üretim ve yeşil OSB vizyonu doğrultusunda projeler geliştiriyoruz. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Avrupa Yeşil Mutabakatı doğrultusunda sürdürülebilirlik stratejimizi; çevresel, sosyal ve yönetişimsel olmak üzere üç ana başlıkta sınıflandırdık. Yaptığımız yatırımlar ve sunduğumuz hizmetlerle üye firmalarımızın sürdürülebilirlik hedeflerini destekliyoruz. Türkiye’nin ilk kimya ihtisas OSB’si olarak örnek projelerle kimya sanayinin sürdürülebilirlik hedeflerine de öncülük ediyoruz. Bu yıl çevrenin korunması ve doğal kaynakların verimli kullanılması konusundaki taahhüdümüzü pekiştirmek, verdiğimiz hizmetlerdeki kalite çıtasını daha da yukarıya taşımak amacıyla ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi’ni almaya hak kazandık. Çevre ve enerji yönetiminde en iyi uygulamaları hayata geçirmek konusundaki kararlığımızı bir kez daha gösterdik. Ağaçlandırma faaliyetlerimiz kapsamında bölgemizde 42 bin 500 ağaç ve 150 bin yeşil bitki dikimi gerçekleştirdik. Ayrıca sürdürülebilirlik yolculuğumuzda önemli mihenk taşları arasında yer alan Atıksu Arıtma Tesisimizin çatısına kurduğumuz güneş panelleri, yenilenebilir enerji kullanımının güzel örneklerinden birini oluşturuyor.  İş süreçlerimizi ve faaliyetlerimizi çevre dostu, enerji verimli yöntemlerle sürdürme kararlığımız ilerleyen dönemde de sürecek” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
GEBKİMOSBEkosistem
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73