Eğitim Sen: Okullar depreme dayanıklı mı?

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
27 Aralık 2023 Çarşamba 10:32
Eğitim Sen: Okullar depreme dayanıklı mı?

Eğitim Sen Kocaeli 2 Nolu Şube Yürütme Kurulu adına Şube Başkanı Doç. Dr. Savaş Karabulut tarafından yapılan açıklamada, okulların depreme karşı dayanıklı olup olmadığı soruldu.

Eğitim Sen Kocaeli 2 Nolu Şube Yürütme Kurulu adına Şube Başkanı Doç. Dr. Savaş Karabulut tarafından yapılan açıklama şöyle:

‘’17 Ağustos 1999 tarihinde il/ilçemiz merkezinde yaşanan depremde binlerce Kocaeli’li yurttaş hayatını kaybetmiştir. Akabinde 12 Kasım 1999 depremi ise bu depremin hasar verdiği birçok yapıyı (kamu binları dahil) kullanılmaz hale getirmiştir. Bu depremlerden yaklaşık 20 yıl sonra 24-26 Eylül 2019 tarihlerinde Marmara Ereğlisi’nde meydana gelen depremler sonrasında özellikle İstanbul ilçelerinde 6000’e yakın konut ve birçok kamu binasında (okullar dahil) meydana gelen yapısal hasarlar biz eğitim emekçilerini tedirgin etmiştir. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde birçok okul binası ve eklerinde yıkım meydana gelmiş ve beraberinde birçok kamu binası ise göçme başta olmak üzere farklı boyutlarda hasar alarak kullanılamayacak duruma gelmiş ve yaşanan bu yıkım tedirgiliğimizi daha da fazla arttırmıştır.

OKULLARIMIZ YENİDEN RİSK ALTINDADIR

Yakın gelecekte meydana gelmesi muhtemel büyük Marmara depreminde ilçemiz ve doğal olarak okullarımız yeniden risk altındadır. Bu nedenler, bizleri çalıştığımız (ve birer yaşam alanı haline dönüşen) kamu binalarının (mühendislik yapılarının) depreme ne derece dayanıklı olup olmadığını sormaya yöneltmiştir. Bu konudan hareketle, Eğitim Sen’de örgütlü olsun veya olmasın tüm eğitim ve bilim emekçileri ve öğrencilerimizin çalışma alanlarının ve varsa ek yapılarının depremde güvenli olup olmadığı konusunda bilgi edinme hakkı kanunu kapsamında bilgilenme ihtiyacı hasıl olmuştur. Özellikle öğrencilerimizin eğitim alanı olan okulların depreme dayanıklı olması bizim için elzem öneme sahiptir.

RİSKLİ YAP TESPİTİ

Birçok üyemiz, kamu çalışanları, öğrencilerimiz ve Velilerimiz özellikle 17 Ağustos depreminin travmasını üzerinden atamadığı ve her deprem sonrası tedirginliğini biz şube yönetimleriyle paylaştığı bu durum karşısında görev yapmış olduğumuz okullar için güncel 18 Mart 2018 yılında yayınlanan yeni Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nde belirlenen kriterlere göre “Riskli yapı tespitinin, performans analizinin ve zemin etütlerinin” yapılıp yapılmadığını öğrenmek istiyoruz. Eğer yapıldıysa analiz sonuçlarının çalıştığımız okullarda sendika duyuru panolarına asılması için bir nüshasının bilgi edinme hakkı kanunu kapsamında işyeri temsilciliğimizle paylaşılmasını talep ediyoruz. Ayrıca eğer bir inceleme yapıldıysa, incelemeyi yapan kurumun özel bir firma mı, yoksa yetkili bakanlık tarafından mı yapıldığı bilgisinin de iş yeri tesmsilcilerimiz aracılığı ile verilen dilekçemize cevap olarak verilmesini ilgili kurum ve temsilcilerinden talep ediyoruz. Eğer 2018 yılında yayınlanan yönetmeliğe uygun yapılmadıysa; yapılan incelemenin hangi yönetmeliğe göre yapıldığı, “incelemenin gözlemsel mi?” yoksa “karot, sıyırma ve demir donatıların ölçülmesi esaslarına göre mi?” performans analizlerinin yapıldığı hakkında 4982 sayılı bilgi edinme kanunu ve 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanun ve yönetmeliği gereği öğrenmek istiyoruz.

Ayrıca yapılan incelemelerin yeni Türkiye Bina Deprem yönetmeliğinde tanımlı esaslara göre yapıldıysa; hangi deprem yükünü baz alarak incelemeye/modellemeye tabi tutulduğu anayasal bir hak olan güvenli çalışma hakkının tesisi çerçevesinde öğrenmek istiyoruz. Eğer böyle bir inceleme yapıldıysa okul binamızdaki taşıyıcıların yönetmelik ilkelerini baz alarak (gözlemsel değil) yapılan incelemelerde herhangi bir korozyona rastlanıp, rastlanmadığını da öğrenmek istiyoruz.

OKULLARDA İNCELEME YAPILDI MI?

26 Eylül 2019 tarihinde Marmara Ereğlisi’nde meydana gelen depremler sonrası okullarımızda herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Uzmanlar bu depremde ilçemizde bulunan kuvvetli hareket kayıtçılarında yüksek ivme değerlerinin gözlendiğini belirtmiş olması bizleri, 17 Ağustos 1999 depreminin merkezinden yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunan Avcılar ilçesindeki hasarın bir benzerinin yakın gelecekte meydana geleceği ifade edilen depremden dolayı kurum yöneticilerinin birkez daha bu incelemeyi yapıp, yapmadığını öğrenmeye sevk etmiştir. Bu incelemeye bağlı bir hasar kaydı ve bu hasara istinaden yapılmış bir güçlendirme çalışması mevcut mudur? Eğer böyle bir inceleme var ise bu bilgininde tüm eğitim ve bilim emekçilerinin ve kurumda çalışanların güvenli çalışma koşullarının sağlanması,Velilerimizin gönül rahatlığıyla çocuklarını okula bırakması açısından 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu açısından da bunun tesis edilmesinden sorumlu idare amirleri olduğundan, gerekli bilginin şubemiz işyeri temsilcileriyle paylaşılmasını talep ettiğimizi basına ve kamuoyuna duyrulur.’’

Son Güncelleme: 27.12.2023 11:21
Anahtar Kelimeler:
GebzeDEPREMRisk
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73