Sakarya Üniversitesi tarafından 17-26 Mayıs 2022 tarihleri arasında düzenlenen “Hoşgörü Gazeteciliği: Medyada Yabancı Düşmanlığından Nasıl Kaçınılır” konulu Atölye Çalışmasına katıldım.

Dr. İbrahim Seaga Shaw, Dr.Tabeenah Anjum, Dr. Senthan, Selvadajah, Asst. Prof. Rajip Timalsina, Dr. Pradeep Dhaka, Dr. Jacnita Mwende göçmenler, mülteciler, medyada yabancı düşmanlığı, barış gazeteciliği vb gibi konularda düşüncelerini açıkladılar. Kendi ülkelerinde ki göçmen ve mülteci sorununu Türkiye örneği ile karşılaştırıp bir takım fikirler ürettiler.

2 günlük yoğun bir program sonrası Gebze’ye döndük.

Bizimle yakından ilgilenen Dr. Nesrin Kenar’a teşekkür ediyorum.

Tabi döndüğümüzün ertesi günü sosyal medyada Gebze’de bir kamyonun kapalı kasasından kaçan göçmenlerin görüntüsüne tanıklık ettik.

Olacak şey değildi.

Gebze’de yediemin otoparkı içinde kapalı kasa bir kamyonda çok sayıda kişi (aralarında çocuklarda var) bir anda çil yavrusu gibi sağa sola kaçışmaya başlıyor.

O kadar insanı kapalı kamyon kasasında insanlık dışı bir şekilde getirilmesine mi, yoksa ülkemizin bu şekilde yolgeçen hanına çevrilmesine mi hangisine ne diyeceğimi bilemiyorum.

Kaçak göçmen sorunu ülkemiz adına ciddi bir sorun olduğu açık.

En basitinden Gebze’de çekilen ve sosyal medyada TT olan o görüntüler somut örnektir.

Şüphesiz yabancı düşmanlığı, ırkçılık gibi insanlık dışı eylem ve söylemlerden uzak durmamız gerekiyor. Bu yöndeki kışkırtmalara, provokasyonlara geçit vermemeliyiz.

Bu insanların ülkelerini terk edip binlerce kilometre çok kötü şartlarda yolculuk yaptıktan sonra başka bir ülkeye kaçması basit bir olay değil.

Ne var ki yediden yetmişe herkesin ortak fikri olduğu üzere ülkemizin bu kadar büyük göçmen yükünü kaldırması mümkün değil.

Bu konuda devleti yönetenlerin insan hakları, yasalar çerçevesinde gerekli adımları atarak önce yeni kaçak geçişleri önlemesi ardından ise sayıları 5-6 milyon olduğu söylenen geçici göçmenlerin ülkelerine bir şekilde göndermeleri gerekiyor. Bu Türkiye toplumunun yüzde 90’nından fazlasının ortak görüşüdür.

Köşe yazımı hazırladığım sırada Kocaeli Valiliği il genelinde yakalanan 400 Afganlının sınır dışı edileceğini açıkladı.

EVLAT ACISI..

26 Mayıs Perşembe günü Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler ’in 2012 yılında elim bir kaza sonucu yaşamını yitiren oğlu rahmetli Görkem Çiler’in Osmanyılmaz mezarlığında gerçekleştirilen mevlidine katıldık.

Çok sayıda kişi Sevgi ve Nail Çiler çiftini acısı hala taptaze olan bu hüzünlü günde yalnız bırakmamıştı.

Ne var ki ateş düştüğü yeri yakarken evlat acısının tarifini ise ancak o acıyı yaşayanlar bilir.

Görkem Çiler’e Allahtan rahmet, Sevgi-Nail Çiler’e ise bir kez daha başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73