CHP'li Çiler, Çalışma Bakanına EYT'lileri sordu

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
19 Ekim 2023 Perşembe 15:11
CHP'li Çiler, Çalışma Bakanına EYT'lileri sordu

Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a EYT’lileri Sordu.

Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ve 1999 depreminde mağdur olan vatandaşlarla ilgili soru önergesi verdi. Çiler yapılan düzenlemelerle mağduriyetlerin giderilmediğini dile getirdi.

CHP’li Çiler, önergesinde, 3 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 7438 sayılı kanunla yapılan düzenlemenin EYT mağduriyetlerini gidermediğini belirterek, "Yapılan düzenleme ile emeklilikte yaş şartına ilişkin düzenlemeler yapılmış ancak prim ve sigorta başlangıç tarihi ile ilgili düzenleme yapılmamıştır. Birçok vatandaşımız düzenleme öncesinde prim ve sigorta başlangıç tarihinde değişiklik yapılacağına dair verilen beyanatlar doğrultusunda borçlanmışlar ancak emekli olamadıkları yeni bir mağduriyetle karşı karşıya kalmışlardır" dedi.

Çiler: EYT mağduriyetleri giderilmeli

Çiler, yaptığı açıklamada, EYT mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi gerektiğini belirterek, "EYT'li vatandaşlarımızın mağduriyetlerini giderecek bir düzenlemenin hayata geçirilmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Vedat Işıkhan'ın bu konudaki hassasiyetini biliyoruz. Bakanımızın vereceği cevapları merakla bekliyoruz." dedi.

1999 depreminde mağdur olan vatandaşları da önergesin taşıyan Çiler, “1999 yılında meydana gelen büyük deprem sonrasında SGK sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle birçok depremzede vatandaşımız çalıştığı halde sigorta girişini yapamamış ve mevcut yasa dolayısıyla da mağduriyet yaşamaya devam etmişlerdir. Bu mağduriyeti giderecek bir düzenleme de yapılmamıştır” dedi.

Çiler, önergesinde yer alan soruları şöyle sıraladı:

Ülkemizdeki emekli sayısı kaçtır?

09.09.1999 tarihinden önce sigorta başlangıcı olan ve kadınlarda 20 erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi bulunup prim gün sayısı 5binden az olan kaç kişi vardır?

Ülkemizde ortalama emekli maaşı ne kadardır? 13 bin TL'nin altında emekli aylığı alan kişi sayısı kaçtır?

1999'da meydana gelen büyük deprem sonucunda deprem bölgesinde işe girişleri sisteme yapılamayan vatandaşlarımız için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

Son Güncelleme: 19.10.2023 15:38
Anahtar Kelimeler:
CHPKocaeliEYTMağdur
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73