Nail Çiler Osman Hamdi Bey Köşkü’nü Bakan’a Sordu

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
25 Nisan 2024 Perşembe 13:25
Nail Çiler Osman Hamdi Bey Köşkü’nü Bakan’a Sordu

CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, Kocaeli Gebze’de bulunan Osman Hamdi Bey Köşkünü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu. TBMM Başkanlığına soru önergesi sunan Çiler, “Osman Hamdi Bey Köşkü 2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmiş ve bu tarihten bu yana kapalı tutulmaktadır” dedi.

Önergesinde Osman Hamdi bey Köşkünün tarihine de değinen Çiler, “Kocaeli Gebze’de bulunan Osman Hamdi Bey Köşkü, ilk Türk Müzecisi ve Ressam Osman Hamdi Bey (1842-1910) tarafından; Gebze, Eskihisar’da resimhanesi, kayıkhanesi ve müştemilatı ile birlikte planlarını Osman Hamdi Beyin çizdiği iki katlı yapı 1884 yılında inşa edilmiştir. Osman Hamdi Beyin 26 yıl boyunca yaz aylarını geçirdiği ve en güzel tablolarını yaptığı bu köşk, I. Dünya Savaşında karargah komutanlığına tahsis edilmiştir. İsmet İnönü İstiklal Savaşına giderken birkaç gün burada kalmış, 1933 yılında köşkü ziyaret etmiştir. 1945 yılında resimhanenin ahşap olan üst katı yanmış, koru ve binalar 1966 yılında tescil edilmiş, onarımdan sonra 1987 yılında Osman Hamdi Bey Müzesi olarak ziyarete açılmıştır” dedi.

Önergesinde Köşk’ün ne zaman açılacağını da soran Çiler; “ Gebze Eskihisar’da bulunan Osman Hamdi Bey Köşkü’nü ne zaman ziyarete açmayı planlıyorsunuz?” dedi. Yapılan tadilatların içeriğine vurgu yapan Çiler, “Çeşitli kaynaklarda belirtildiği gibi müze tadilat nedeniyle kapalıysa hangi tadilatlar yapılmıştır, maliyeti ne olmuştur? Planlanan tadilatlar nelerdir?” diye sordu. Önergesinde müzedeki eserlerin nasıl korunduğuna ilişkin sorulara da yer veren Çiler, “Müzede yer alan eserler nerede korunmaktadır?” dedi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73