Oğuz Şerifalioğlu Gebze her açıdan il olmayı hak etti

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
28 Eylül 2023 Perşembe 09:56
Oğuz Şerifalioğlu Gebze her açıdan il olmayı hak etti

Gebze Ticaret Odası (GTO) eylül ayı olağan meclis toplantısında konuşan GTO Meclis Başkanı Oğuz Şerifalioğlu, ‘’ Gebze, il potansiyeli taşıyan bir ilçemizdir. Gebze’nin ekonomik, sosyal ve kültürel açılardan il statüsünü hak etmiştir ve bu dönüşüm bölgeye önemli katkılar sunacaktır.’’dedi.

GTO Meclis Başkanı Oğuz Şerifalioğlu, “Anayasa’nın 126 ve 127’nci maddeleri merkezi ve mahalli idarelerin kuruluşunu düzenlemiştir. Bu bağlamda merkezi ve mahalli idarelerin arasındaki ilişki ve esaslar belirlenmiştir. Değişen ve gelişen dünyada kentlerin ihtiyaçları ve yapısı da değişmiştir. Bu süreçte kamusal hizmetlerin en hızlı ve yerinde yapılması için kamu kaynaklarının verimli kullanılması gerekmektedir. Bu bağlamda yerel yönetimler güçlendirilmeli ve merkezi yönetimin yükü azaltılmalıdır.

BÖLGEYE ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAK

Yerel gereksinimlerin karşılanmasında il esas alınarak bu gereksinimler karşılanmaktadır. İlçeler ise idari yapılanmada il adresini tamamlayıcı nitelik taşımaktadır. Bu kapsamda hem gereksinimler hem de nitelik bakımından Gebze, il potansiyeli taşıyan bir ilçemizdir. Gebze’nin ekonomik, sosyal ve kültürel açılardan il statüsünü hak etmiştir ve bu dönüşüm bölgeye önemli katkılar sunacaktır. Gebze Marmara Bölgesi’nin doğusunda, İstanbul’a 45 km İzmit’e ise 49 km uzaklıkta yer almaktadır. Bununla birlikte Gebze 10 adet Organize Sanayi Bölgesine sahip ülkemizin en önemli sanayi kentlerinin başında gelmektedir. Ayrıca Gebze’de Gebze Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi’nin Gebze yerleşkesi bulunmaktadır.

GEBZE NÜFUS OLARAK 55 İLDEN DAHA FAZLA

Gebze’ye bağlı belde belediyesi olan Dilovası, Darıca statüsü kazanarak Gebze’nin nüfusu 288 bine düşürülmüştür. Ancak mevcut durumda Gebze’nin nüfusu 400 binin üzerine çıkmış Darıca, Çayırova ve Dilovası ilçeleri ile birlikte 850 bine ulaşan bir nüfusa sahiptir. Nüfusu ile Gebze merkezli 4 ilçe 4’ü Büyükşehir olmak üzere 55 ilden daha fazladır. Sanayi kenti hüviyetiyle Gebze her geçen gün göç alan ve nüfusu artan bir kent konumundadır. Türkiye, ekonomik gelişmişlik bakımından altı gruba ayrılmıştır. I. Derece gelişmiş iller İstanbul, Ankara İzmir Kocaeli bu bağlamda Gebze ekonomik açıdan en gelişmiş altı ilinden birinde bulunmaktadır. GSYHİH yüzde 33,7 sini oluşturur. Gebze ayrıca GSYHİH 1.67 sini oluşturmuştur. GOSB ilçe sınırları içerisinde bulunmaktadır” dedi.

Anahtar Kelimeler:
GebzeIlTürkiye
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73