Oğuz Şerifalioğlu Gebze'nin neden il olması gerektiğinin gerekçelerini açıkladı

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
13 Ekim 2023 Cuma 12:26
Oğuz Şerifalioğlu Gebze'nin neden il olması gerektiğinin  gerekçelerini açıkladı

Gebze Ticaret Odası (GTO) Meclis Başkanı Oğuz Şerifalioğlu, ''Neden Gebze İl Olmalı'' başlıklı bir açıklama yaptı.

Oğuz Şerifalioğlu'nun açıklaması şöyle:

Anayasa’nın 126 ve 127nci maddeleri merkezi ve mahalli idarelerin kuruluşunu düzenlemiştir. Bu bağlamda merkezi ve mahalli idarelerin arasındaki ilişki ve esaslar belirlenmiştir. Değişen ve gelişen dünyada kentlerin ihtiyaçları ve yapısı da değişmiştir. Bu süreçte kamusal hizmetlerin en hızlı ve yerinde yapılması için kamu kaynaklarının verimli kullanılması gerekmektedir. Bu bağlamda yerel yönetimler güçlendirilmeli ve merkezi yönetimin yükü azaltılmalıdır.

Yerel gereksinimlerin karşılanmasında il esas alınarak bu gereksinimler karşılanmaktadır. İlçeler ise idari yapılanmada il idaresini tamamlayıcı nitelik taşımaktadır. Bu kapsamda hem gereksinimler hem de nitelik bakımından Gebze, il potansiyeli taşıyan bir ilçemizdir. Gebze'nin ekonomik, sosyal ve kültürel açılardan il statüsünü hak etmiştir ve bu dönüşüm bölgeye önemli katkılar sunacaktır. Gebze, Marmara Bölgesi’nin doğusunda, İstanbul’a 45 km İzmit’e ise 49 km uzaklıkta  yer almaktadır. Bununla birlikte Gebze 10 adet Organize Sanayi Bölgesine sahip ülkemizin en önemli sanayi kentlerinin başında gelmektedir. Ayrıca Gebze ‘de Gebze Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi’nin Gebze yerleşkesi bulunmaktadır. 6/3/2008 tarihli 5747 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Gebze’ye bağlı belde belediyesi olan Dilovası, Darıca ve Çayırova ilçe statüsü kazanarak Gebze’nin nüfusu 288 bine düşürülmüştür. Ancak mevcut durumda Gebze’nin nüfusu 400 binin üzerine çıkmış Darıca, Çayırova ve Dilovası ilçeleri ile birlikte 850bine ulaşan bir nüfusa sahiptir. Nüfusu ile Gebze merkezli 4 ilçe 4’ü Büyükşehir olmak üzere 55 ilden daha fazladır. Sanayi kenti hüviyetiyle Gebze her geçen gün göç alan ve nüfusu artan bir kent konumundadır. Türkiye, ekonomik gelişmişlik bakımından altı gruba ayrılmıştır. I. derece gelişmiş iller İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Yalova'dır. Bu bağlamda Gebze, Türkiye'nin ekonomik açıdan en gelişmiş altı ilinden birinde bulunmaktadır. Gebze ayrıca Kocaeli ili GSYİH'sının %33,7'sini oluşturur. Gebze ayrıca Türkiye GSHİY'sının %1,69'unu üretmiştir.[30] Gebze Organize Sanayi Bölgesi ilçe sınırları içerisinde bulunmaktadır Dolayısıyla kamu hizmetlerinin aksamadan sağlanması ve sağlıklı bir kentleşme yapısı oluşturulması için Gebze’nin il olması gerekmektedir.

Gebze’nin il olması durumda ihtiyaç duyulan kamu kurumu altyapısı, Vergi Dairesi, Adliye, Ticaret Odası, TSE, TÜSSİDE, Tapu ve Kadastro Müdürlükleri, Emniyet Müdürlüğü, PTT ve diğer kurumların bulunması sebebiyle mevcuttur. Kocaeli ilimize bağlı bir ilçe olan Gebze’nin il olması bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan daha da gelişmesini sağlayacak ve yönetim yapımızın güçlenmesini sağlayacaktır.''



 

Anahtar Kelimeler:
GebzeIlAnayasa
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73