Serap Çakır'dan 16 Ocak Mesajı

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
16 Ocak 2023 Pazartesi 12:36
Serap Çakır'dan 16 Ocak Mesajı

Gelecek Partisi Kocaeli İl Başkanı Serap Çakır, Türk basın tarihinde önemli bir yeri olan 16 Ocak Basın Onur Günü nedeniyle mesaj yayınladı.

Kocaeli İl Başkanı Serap Çakır, yayınladığı mesajında şunları ifade etti.

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Ocak 1923’te Salı günü tarihte ilk ve tek basın toplantısı İzmit'te gerçekleşti.

İlgili gazetecilere toplantının daveti, Büyük Millet Meclisi Hükûmeti’nin İstanbul Temsilcisi Dr. Adnan Adıvar ve eşi Halide Edip Adıvar aracılığıyla ulaştırılmıştır.

İleri gazetesinin İzmit muhabiri Kılınçzade Hakkı Bey (Kılıç) de İzmit kökenli bir gazeteci olarak toplantıda hazır bulunmuş, dört kişilik bir ekip görüşmeleri not etmiştir.

Atatürk önce gazetecilerin sorularını almış, bu sorular doğrultusunda konuşulacak konuları tespit etmiş, daha sonra da ana başlıklar altında bazı konuları ayrıntılarıyla ele almıştır.

Basın mensupları, toplantı sırasında edindikleri bilgileri tüm ayrıntılarıyla gazetelerinde günlerce yazmışlardır.

İzmit Kasrı’nın alt katındaki büyük salonda saat 21.30’da başlayan ve neredeyse sabaha kadar, yaklaşık altı saat sürmüştür. Toplantıya Atatürk, annesinin İzmir’de vefat ettiğine ilişkin haberi almasına karşın, programını bozmayarak katılmıştır.

İzmit Basın Toplantısı, Atatürk’ün 14 Ocak 1923 tarihinde başlayan ve 35 gün süren bir yurt gezisinin ilk parçası olarak da anlam taşımaktadır. Basın mensupları aracılığıyla geleceğe dair çok önemli mesajlar veren Atatürk, aynı mesajları doğrudan halkla da paylaşarak liderin kamuoyu yaratmasına ilişkin seçkin örneklerden birini vermiştir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’i kurma fikrini ilk kez İzmit'te dile getirmiştir. Bu tarihi toplantıdan 9 ay sonra Cumhuriyet ilan edilmiş ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti saygın yerini almıştır.

Kocaeli Basını, bugünü bir onur günü kabul etmiş ve 16 Ocak 1986 yılından bu tarafa da Basın Onur Günü olarak kutlanmaya devam etmektedir.

Türk gazetecilik tarihinde özel bir yere sahip olan Kocaeli yerel basını, Basın Onur Günü' nün 100’üncü yıl dönümünü kutluyor.

Cumhuriyetin kazanımlarından birisi olan demokrasinin olmazsa olmazı gazetecilik mesleği, kamuoyu oluşturma ve toplumun haber alma özgürlüğünün de temelidir.

Atatürk’ün, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin geleceğine yönelik hedeflerini anlatıp, yol haritasını çizdiği tarihi basın toplantısının önemi daha iyi anlaşılmalıdır. Öncelikle yerel yönetimler tarafından daha kapsamlı tanıtımı yapılarak, tüm Kocaeli halkı başta olmak üzere Türkiye geneli anlatılmalıdır.

Kocaeli basınında da günümüzde en büyük sorun maliyetlerinin artması. Ekonomik sıkıntı yaşayan medya kuruluşlarının personel sayısında azalmaya gitmesi. Zorlu süreçte kimi medya kuruluşları ayakta kalma mücadelesi sürdürürken kimi de kepenk indirmeye devam ediyor.

Medya mensuplarımız, tüm olumsuzluklara, zor şartlara rağmen genel olarak ilkeli ve tarafsız gazetecilik anlayışı ile başarıyla görevlerini yerine getirmeye devam ediyor. Bu onurlu görevi etik kurallara uyarak yerine getiren basın camiamızın 16 Ocak Basın Onur Günü’nü kutluyorum.

100.yılın, basınımızın sıkıntılarının ortadan kalkarak, rahat nefes alacağı bir yıl olmasını temenni ediyorum."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73