Serap Çakır: Kadının olduğu her alan da ilerleme, güç ve başarı olur

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
05 Aralık 2022 Pazartesi 10:50
Serap Çakır: Kadının olduğu her alan da ilerleme, güç ve başarı olur

Gelecek Partisi Kocaeli İl Başkanlığınca 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkı verilişinin 88.yıldönümü vesilesiyle İzmit Şehit Ramazan Sarıkaya Kültür Merkezinde ‘Hayatın stresine ara ver’ isimli etkinlik düzenlendi. Etkinlikte masalarda boş yer kalmazken kadınlar konuşmaların sonunda gönüllerince eğlendi.

25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadele günü ve 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkı verilişinin anlamın ve önemine dair konuşmalar yapılan etkinlikte CHP, Deva Partisi, İyi Parti İzmit ilçe kadın kolu başkanlarının yanı sıra stkların kadın temsilcileri de katıldı. Programda Çayırova ilçe kadın kolları Başkanı olarak atanan Elif Aydın ve Derince ilçe kadın kolları başkanı olarak atanan Sevim Alşengi’ ye yetki belgeleri İl Başkanı Serap Çakır tarafından takdim edildi.

İl Kadın Kolları Başkanı Emine Kedek selamlama konuşmasını yaptı. Ardından İl Başkanı Serap Çakır günün anlam ve önemine dair konuşma yaptı. Başkan Çakır’ın konuşması hanımların beğenisini toplayarak ara ara alkışlarla kesildi.

SERAP ÇAKIR KONUŞMA YAPTI

Başkan Serap Çakır, yaptığı açıklamasında şunları belirtti:

"25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadele gününü geride bıraktık. Verilere göre 2021 yılında en az 339 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. Bu rakam önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 20 arttı.
2022'nin ilk 10 ayında ise 280 kadın öldürüldü.

Kadın cinayetlerinde ve kadına karşı çeşitli şiddet oranlarında artış yaşanırken, her yıl yüzlerce kadınımız cinayete kurban gidiyor.

Kadına şiddetle mücadele partimizin temel politikalarının başında yer alıyor. Şiddetin tek boyutu elbette cinayetler değil. Bir ölen kadınlar var bir de maruz kaldığı çeşitli şekiller de şiddet nedeniyle her gün ölen kadınlarımız var. Yasaların yetersizliği, karakola giden erkeğin çay içip çıkması, kadına yönelik şiddeti artırmak şöyle dursun neredeyse teşvik eder nitelikte.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması ve uzunca bir süredir de uygulanmıyor oluşu da gerek ilimizde gerekse ülkemizde kadın cinayetlerinin bu denli artmasındaki bir başka faktördür. Biz kadın haklarını ve kadının korunmasını temel hak politikalarından birisi olarak belirlemiş bir partiyiz. Bu sözleşmeye tekrar taraf olarak, şiddetin önüne geçmek için gerekli anayasal çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Eski Türk toplumlarına bakıldığında kadınların temsil ve karar gücünün yüksek olduğunu, daha sosyal ve yönetimlerde ön planda olduklarını görüyoruz. Medeniyet ilerledikçe özellikle sanayi devriminden sonra kadın haklarında gerileme yaşanmıştır.

5 Aralık 1934’te Türk Kadınına ‘Seçme ve Seçilme Hakkı’ tanındı. Yarın 5 Aralık ve bizlere ‘Seçme ve Seçilme Hakkı’ tanınmasının 88. yıl dönümü.

Dünya Kadın Hakları Günü, tüm dünyada kadınların daha insanca yaşama isteğini dile getirdikleri bir mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır.

KADININ TEMSİL GÜCÜNE İNANIYORUZ

Bu anlamlı gün; kadın sorunlarının gündeme getirilmesi, bu konuda bir farkındalık yaratılması ve çözümler bulunması yolunda önemli bir gündür.

5 Aralık 1934’te Anayasamızda ve Seçim Kanununda yapılan değişikliklerle Türk kadınları milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuşmuşlardır. Birçok batılı ülke ile kıyaslandığında Türk kadını seçme ve seçilme hakkını çok erken denebilecek bir tarihte kazanmıştır. Bu kararın ardından 1935 yılında yapılan seçimlerde 18 kadın vekil meclise girmiştir. Bu rakam o dönem için yüzde 4,6'lık bir temsil oranı demektir. Bugün ise Meclis’te 101 kadın milletvekili bulunmakta ve kadın temsil oranı yüzde 17,41’dir.
Seçme ve seçilme hakkı verilen örnek ülke olmamıza ve yüzde 17 lik oranla temsilde yükselmiş gibi görünüyor olmamıza rağmen Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Parlamentolar Arası Birlik tarafından hazırlanan Siyasette Kadın Haritasının 2021 yılı verilerine göre Türkiye parlamentolarda kadın milletvekili oranı sıralamasında 122’inci sıradan 129’a geriledik.

Çağdaş, demokratik, ileri düzeyde bir toplum için kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk vb. alanlarda fırsat eşitliği ve olanaklardan yararlanmalarının sağlanması büyük önem taşımaktadır.

Toplumun her kesiminde ve çalışma hayatının her kademesinde kadının temsil gücüne inanıyor, güçlendirilmesi için çalışmalarımıza hız kazandırmaya devam ediyoruz.

KADIN HAYATIN HER ALANINDA OLMALI

Siyasi karar alma mekanizmalarının içinde kadının yeterince yer alamaması, fırsat eşitliğinin sağlanamaması, kadın istihdamın arttırılamaması, kadının insan haklarının ihlaline devam edilmesine neden olmaktadır. Ülkesini ayakta tutmak için hayatın her alanında var olan kadınlarımız adına ‘Fıtratta Farklılık, Fırsatta Eşitlik’ ekseninde güçlenmesini istiyoruz ve bu doğrultuda politikalar üretmeye devam ediyoruz. Kadının olduğu her alan da ilerleme, güç ve başarı olur. Çünkü kadın yapıcıdır, birleştiricidir ve koruyucudur. Bu özellikleri sayesinde de hayattın her alanında kadınlarımıza yer verilmelidir. İnsan onuruna yakışır hayat herkesin hakkıdır.

Tüm kadınlarımızın bu özel günlerini kutluyor, varlık mücadelesinde ön saflarda yer alan yürekli kadınlarımıza hayatın her alanında ortaya koydukları emeklerinden ve fedakârlıklarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Katılımlarınızdan dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyor, farklı görüşlere sahip bile olsak oluşturduğumuz mozaikle ülkemizin gelişimi ve kadın haklarını korumak için birlik beraberliğimizin daim olmasını temenni ediyorum.

Sözlerimi bizlere bu özgürce yaşam ve katılım haklarımızı sağladığı için minnettar olduğumuz Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözü ile sonlandırmak istiyorum.
Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur."

Başkan Çakır’ın konuşmasının ardından ilçe kadın kolları başkanlarına yetki belgeleri takdim edilirken programa katılan davetliler gönüllerince eğlenerek keyifli vaki geçirdiler.

Son Güncelleme: 05.12.2022 10:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73