CHP’li Çiler, öğretmenler için TBMM Başkanlığı'na önerge verdi

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
24 Kasım 2023 Cuma 15:18
CHP’li Çiler, öğretmenler için TBMM Başkanlığı'na önerge verdi

CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiller, öğretmenlerin sorunlarının araştırılması için Meclis Araştırması açılması talebiyle TBMM Başkanlığı'na bir önerge verdi.

Önergede, öğretmenlerin atanma sorunu, mülakatlar, ücretli öğretmenlik ve ekonomik sorunlar gibi başlıklarda yaşanan sorunlara dikkat çekildi.

Gelişmenin ve kalkınmanın temelinde eğitim sistemi olduğuna değinen Çiler, "Öğretmenler, eğitim öğretim sistemimizin en temel öğesidir. Ülkelerin kalkınmasında şüphesiz en büyük etken eğitim sistemleridir. Birey kimliğinin kazanılması toplumsal yaşam standartları, toplumun kültür ve yaşam tarzı birikimi eğitim sisteminin yani öğretmenlerin ürünüdür” dedi.

Öğretmenlerin öğrencilerin eğitimine odaklanmaları gerekirken iktidarın politikaları sonucunda psikolojik ve maddi sorunlarla mücadele etiğini vurgulayan Çiler, “Öğretmenler tüm zamanlarını ve düşüncelerini çocukların eğitilmesine ayırmalı ve çocukların gelişimi başlıca düşünceleri olmalıdır. Fakat günümüzde mevcut sorunlar öğretmenlerimizin günlük sorunlarla mücadele etmeye mecbur bırakmakta hatta geçim kaygısı psikolojik baskıya maruz bırakmaktadır. İktidarın politikaları sonucunda piyasalaşan eğitim sisteminde öğretmenler eğitimci rolünü kaybederek işçileşmiştir. Planlamadan uzak eğitim fakültelerinin açılması öğretmen sayısı ile okul ve öğrenci sayısındaki dengesizlikler öğretmenlerimizi işsizlik kıskacına saplanmasına sebep olmuştur. AKP iktidarında atanamayan / atanmayan öğretmen kavramı ortaya çıkmıştır. Bu sorun beraberinde güvencesiz çalışma ve düşük ücrete çalışma sorunlarını beraberinde getirmiştir”dedi

TBMM’ye sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde atanamayan öğretmenlere de değinen CHP’li Çiler, “Atanmak için bekleyen öğretmenler psikolojik sorunlarla mücadele etmek zorunda kalmış ve maalesef atanma sorunu yüzünden yaşamını yitiren öğretmenler basında yer almaktadır. Atanmadığı için eğitimcilik dışında başka işler yapmak zorunda kalan öğretmenler mevcuttur. Öğretmenlerin atama sorunu öğretmenlik mesleğinin saygınlığına gölge düşürmektedir” dedi.

CHP’li Çiler mülakatların sosyal bir soruna döndüğünün altını çizerek, “Atama bekleyen öğretmenlerin yaşadığı diğer sorun mülakatlardır. Yıllarını eğitimci olmak için vermiş genç öğretmenlerimiz atanmak için mülakatlara girmek zorunda kalmıştır ve mülakatlarda liyakatsiz atamalar yapıldığı kamuoyu tarafından kanıksanmıştır. Seçimler öncesin iktidar yetkilileri tarafından mülakatların kaldırılacağı ifade edilmişse de bunun bir seçim vaadi olduğu ortaya çıkmış ve seçimlerden sonra Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından mülakatların kaldırılmayacağı ifade edilmiştir. Dolayısıyla kamuoyunda kanıksanan liyakatsiz atamaların devam edeceği şüphesi iktidar tarafından ortadan kaldırılmamıştır. Halihazırda yapılan atamalar çok düşük sayıda kalmaktadır. KPSS’ye giren 100 öğretmenden sadece 17’sinin ataması yapılmaktadır. Bu denli az olan atamaların liyakatten uzak torpil ve kayırmacılıkla yapılması toplumsal bir sorun haline gelmiştir” dedi.

Önergesinde ücretli öğretmenlerin maddi ve sosyal hak olarak büyük sorunlar yaşadığını belirten Çiler, “Öğretmenler Başöğretmen, Uzman öğretmen gibi ayrımlara maruz bırakılmış ayrıca ücretli öğretmenlikle eşit işe eşit ücret ilkesi de iktidar tarafından yok sayılmıştır. Geçim sıkıntısı yaşayan ücretli öğretmenler farklı işler yapmak zorunda kalmıştır. Ücretli öğretmenlik derhal kaldırılmalı ve tüm öğretmenlerin kadrolu atamaları yapılmalıdır. Öğretmenlerimizin yaşadığı ekonomik sorunların araştırılması için bir komisyon kurulması elzemdir" dedi.

Son Güncelleme: 24.11.2023 15:22
Anahtar Kelimeler:
CHPKocaeliTBMMöğretmen
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73