CHP’li Çiler’den TBMM’de önemli açıklamalar

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
08 Kasım 2023 Çarşamba 10:54
CHP’li Çiler’den TBMM’de önemli açıklamalar

CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bütçesi üzerine görüşmelerinde önemli açıklamalar yaptı.

Çiler şunları ifade etti:

‘’Kredi faizleri çok yüksek fedakârlık hep reel sektörden isteniyor kar mali sektöre yazılıyor. Böyle bir paylaşım olmaz. Biraz vicdanlı olmak gerekir. Bankalar vicdanlı davransın yağmurlu günlerde tacire, tüccara, sanayiciye şemsiye tutsun.

Kredi faizleri yüzde 56-60 bandında. KOBİ’lerin ekonomideki farkı büyüktür. Zor günlerde onlara bir nefes bir can suyu kredisi gereklidir. Artan döviz karşısında TL günden güne erirken işsizlik, enflasyon ve borsanın sayısının arttığını hepimiz biliyoruz. Genç nüfusta işsizlik oranı artıyor, takipteki krediler artıyor, iflas dosyalarında artış var.

DIŞ TİCARETE KOCAELİ DESTEĞİ

Sayın bakan bizim bölge çok farklı onu da rakamlarla anlatmak istiyorum. Kocaali’de gümrüklerden alınan vergilere göre, 2022 yılında ilimizden 37.7 milyar dolar ihracat, 71.2 milyar dolar ithalat gerçekleşmiştir. 2022 yılında gerçekleşen 108,95 milyar dolarlık dış ticaretine Kocaeli yüze 117.6 katkı sunmuştur.

GEBZE’DE SERBEST İHTİSAS BÖLGE OLMASINI İSTİYORUZ

Bölgemizde 2 tane serbest bölge var. Türkiye genelinde biliyorsunuz 19 tane serbest bölge var biri İstanbul’da bir tanede Gebze’de serbest ihtisas bölge olmasını istiyoruz. Oradaki iş insanları, üretim insanları istiyor.

14 TANE OSB VAR 10’U GEBZE’DE

Biliyorsunuz teknoparkların, kuluçka merkezleriyle ciddi bir avantaja sahip bölge yatırımcılar içinde cazibe merkezi olmuştur. Bölgede 14 tane OSB var 10’u Gebze’de. 2 serbest bölge var biri Gebze’dir. 5 tane Türkiye’de biliyorsunuz faal 76 teknoloji geliştirme merkezi var 5’i Kocaeli 4’ü Gebze’de, birside Bilişim Vadisidir. Orada biliyorsunuz Euro 42 Yazılım Okulları vardır bizde GTO başkanıyken destek vermiştik. O destek devam ediyor.

ALIN TERİNİN YANINA AKIL TERİ

Sanayinin, teknolojinin, istihdamın, ticaretin başkenti olan bir yerde tabiki alın terinin yanına akıl terinin mevcut olduğu bir yer . Biz otomotiv ve kimyada lider diyoruz Gebze’de otomotiv ve kimya ihtisas OSB’lerimiz var. Türkiye eğer liderse bunu Gebze’ye bağlı. Gebze’deki ihtisasa OSB’lere bağlı.

Yeşil mutabakat konusunda destek paketleri istiyor sanayici ve özellikle rekabet gücünün arttırılması için bir destek paketinin açıklanmasını bekliyor.

ARANAN DEĞİL ARA ELEMAN BULAMIYORUZ

Biz aranan değil ara eleman bulamıyoruz. Mesleki eğitim okullarının yetersizliği yada olanların sayısında yetersiz durum. Mesela Hibrit eğitim modelinden hiç bahsedilmemiş. Benim bölgemde 1424 tane okul var. Yüzde 10’u bile meslek eğitim okulu değil. Yapay zekaya uygun pilot okullar istiyoruz.

KOSGEB destekleri verilirken geliştirilmiş ilçeleri farklı kılmak lazım. Örneğin kuluçka merkezlerinin ve bilişim vadisinin i, teknoloji geliştirme merkezlerinin olduğu yerde farklılık yaratmak lazım.

İHRACAT GELİRLERİ BAŞKA İLLERE YAZILIYOR

Sayın bakan model fabrika konusuna değinmek istiyorum. Model fabrikanın ne verimliliğinin ne durumda olduğunu bölge milletvekili olarak öğrenmek istiyorum.

Çiler konuşmasında Türkiye ihracatının artığını ancak Kocaeli’nin ihracat rakamlarının eksik olduğunu belirterek, ‘’Üretim merkezleri Kocaali’de fakat ofis ve merkezleri başka ilde olduğu için ihracat rakamları onlara yazılıyor. Örneğin bizim bölgede 37 milyar dolardan söz ediliyor. İddia ediyorum 45 milyar dolar yakındır. Bu hakkımızın verilmesini istiyorum’ ’dedi.

*Cengiz Akgün

Anahtar Kelimeler:
CHPTBMMKocaeli
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73