Trakya'da Adnan Menderes ve "demokrasi şehitleri" anıldı

17 Eylül 2021 Cuma 13:20
Trakya'da Adnan Menderes ve

EDİRNE (AA) - Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından idam edilen Başbakan Adnan Menderes, Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu'nun idamlarının 60. yılında anıldı.

AK Parti Edirne İl Başkan Yardımcısı Rasim Özgün, AK Parti Edirne İl Başkanlığında düzenlenen basın açıklamasında, Türkiye'de toplumsal ve siyasi unsurlarıyla birlikte ilk darbenin 27 Mayıs 1960'da gerçekleştiğini belirtti.

Askeri darbe ile Anadolu’nun yetiştirdiği çok sayıda vatan evladının vatanı için bedel ödemek durumunda bırakıldığını aktaran Özgün, şunları kaydetti:

"1950 yılında iktidara gelen Adnan Menderes ve yol arkadaşları, milletimizin milli ve manevi değerlerini Anadolu coğrafyasından silmeye çalışan CHP iktidarının antidemokratik uygulamalarını rafa kaldırmış, Türkiye'ye çağ atlatmış, milletin milli, manevi değerlerini iade-i itibar etmişlerdir. Tek parti rejiminin ülkemize yaşattığı en büyük zulüm olan Türkçe ezanı özüne döndürerek, Anadolu'nun ezan-ı Muhammedi'ye olan özlemini gidermişlerdir.

Takvimler 27 Mayıs 1960'ı gösterdiğinde, milli iradenin yüksek teveccühü ile dönemin tek parti zihniyetini geride bırakarak iktidara gelen Demokrat Parti, darbeci, vesayetçi zihniyet tarafından alaşağı edilmiştir. 1961 Eylül'ünde ise Menderes ve arkadaşları Zorlu ile Polatkan mizansen yargılamalar sonucu idam sehpasına çıkarılmış, aileleriyle helalleşmelerine dahi izin verilmeyen milletin evlatları, idam sehpasında bile Milletimizin saadetini düşünerek hayata veda etmişlerdir."

Özgün, tüm demokrasi şehitlerini rahmetle andıklarını belirtti.

Programda, AK Parti Edirne Kadın Kolları İnsan Hakları Birim Başkanı Yeşim Erişmiş ve AK Parti Edirne Gençlik Kolları İnsan Hakları Birim Başkanı Çağatay Aydemir de yer aldı.

AK Parti Kırklareli İl Başkanlığında düzenlenen anma programında da AK Parti Kırklareli İnsan Hakları Başkanı Ayşegül Durmaz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde toplumsal ve siyasi unsurlarıyla birlikte ilk darbenin 27 Mayıs 1960 yılında gerçekleştirildiğini söyledi.

AK Parti Tekirdağ İl Başkanlığı İnsan Hakları Başkanı Minnet Cabbar da partisinin il başkanlığında düzenlenen anma programında ise, 27 Mayıs darbesinin Türkiye'de darbelerin başlangıcı olarak tarihin tozlu sayfalarında yerini aldığını söyledi.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73