Tarihçi Vahdettin Engin Hoca'dan Hereke'ye vefa

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
04 Şubat 2022 Cuma 19:15
Tarihçi Vahdettin Engin Hoca'dan Hereke'ye vefa

Kocaeli Yarımca doğumlu olan Yazar Vahdettin Engin'in, 'Hereke Fabrikasının Kuruluşu' isimli kitabı yayınlandı.

168 sayfalık kitapta, tanzimat dönemi ile başlayan sanayileşme sürecinin sonuçlarından birisi olan Hereke Fabrikası’nın kurulması anlatılıyor.

Kitapla ilgili kapak yazısı şöyle:

Tanzimat dönemi sanayileşme açısından, geniş çapta ihtiyaç duyulan malları imal etmek amacıyla tesis kurma politikalarının hayata geçirildiği bir dönem olmuştur. Bu dönemde, esas itibariyle Osmanlı Devleti bir sanayi hamlesi yapmak istemiştir. Bu bağlamda İstanbul’da Zeytinburnu-Küçükçekmece arasındaki sahil bandına yeni fabrikalar kurulmuş, bu arada İzmit’te de büyük bir kumaş fabrikası tesis edilmiştir.

Bu kitabın konusunu oluşturan Hereke Fabrikası, bir nevi özel girişim olarak dönemin seraskeri Hasan Rıza Paşa ve Barutçubaşı Ohannes Dadyan tarafından 1843 yılında kurulmuştur. Fabrika, imal ettiği ipekli kumaşlarla büyük ün kazanmıştır. Hereke Fabrikası uzun yıllar halı ve kumaş dokumacılığının en önemli merkezi olmuştur. Burada üretilen halılar ve kumaşlar yabancıların da büyük beğenisini elde etmiştir. Özelikle yabancı devlet adamlarına fabrika ürünlerinin hediye edilmesi, halı ve kumaşların uluslararası diplomasinin bir aracı olarak kullanıldığını da göstermiştir.

Son Güncelleme: 04.02.2022 20:00
Anahtar Kelimeler:
KitapHereke
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73