Böbreklerinden 15 milimetrelik taş çıkarıldı

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
09 Eylül 2022 Cuma 12:50
Böbreklerinden 15 milimetrelik taş çıkarıldı

İki böbreğinde de 15 mm çapında taşlar olduğu tespit edilen hasta, Atakent Cihan Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Çetin Yeşilli tarafından gerçekleştirilen RIRS tedavisi ile sağlığına kavuştu.

67 yaşındaki erkek hasta, yaklaşık üç aydır iki böbreğinde yaşadığı ağrı ve idrarda kanama şikâyetleri ile Atakent Cihan Hastanesi’ne başvurdu. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Çetin Yeşilli tarafından gerçekleştirilen muayene ve tomografi çekiminin ardından, her iki böbreğinde 15 mm çapında taşlar olduğu tespit edilen hasta için cerrahi tedavi planlandı. RIRS yöntemi ile böbreğinde yer alan taşlar başarıyla temizlenen hasta, gerekli yatış süresini tamamladıktan sonra şifa ile taburcu edildi.

RIRS (Retrograd İntrarenal Cerrahi)

RIRS cerrahisi, genel anestezi altında gerçekleştirilir. Yaklaşık 3mm çapında, ışık kaynağına sahip, fiberoptik sistemle görüntü sağlayan ince bir enstrümanla (fleksibl renoskop), üretra (idrar kanalı) ve mesaneden (idrar kesesi) geçirilir. Böbrekler ve mesane arasındaki bağlantıyı sağlayan yola (üreter) giriş sağlanır ve üreter geçilerek, böbrek içinde yerleşmiş olan taşı kırmak için böbreğe ulaşılır. Böbrek taşı renoskopun içinden geçebilen, lazer güç kaynağı kullanılarak kırılır. Kırma işleminden sonra büyük taş parçaları dışarı alınır, toz haline gelmiş kırıntılar böbrekten dökülür. Bu esnada herhangi bir kitle ya da şüpheli oluşuma rastlanılırsa biyopsi alınabilir ve endoskopik kazıma (rezeksiyon) ile aynı seansta tedavi yapılabilir.

Bu işlem esnasında cerrah, direk görüntü altında aletin uç kısmını kumanda ederek, böbreğin tüm odalarına girebilmekte ve lazer yardımı ile taşları kırabilmektedir.

Doç. Dr. Çetin Yeşilli

Son Güncelleme: 09.09.2022 12:59
Anahtar Kelimeler:
KocaeliHastaBöbrekTaş
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73