Türkiye’nin ilk Tarım İhtisas Teknoparkı 28 Kasım 2018’de Mersin Agropark Tarım ve Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kurucu ve İşleticiliği A.Ş. kuruldu.

22 Nisan 2021’de ise Mersin Tarım Gıda Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Mersin Agropark) inşaatı için Mersin Agropark A.Ş. ile yüklenici firma arasında sözleşme imzalandı.

24 bin 266 metrekarelik inşaatın 3 bin 700 metrekarelik kısmı içerisinde 48 adet ofis ve laboratuvarın yer alacağı ilk etapta araştırmacılar ve özel sektör temsilcileri bir araya gelerek yeni tohum çeşitlerinden sera konstrüksiyonlarına, nano teknolojilerden tarımsal makinelere kadar birçok alanda araştırma yapma imkanı bulacak.
Türkiye’nin ilk Tarım Teknoparkı ile ülkenin tarımda dışa bağımlılığının azaltılıp, ülkenin tarımda uluslararası ölçekte söz sahibi olabilmesine imkân tanıyacak bir cazibe merkezi haline dönüşmesi hedefleniyor.

Tarım Teknoparklar ülkemizin tarımsal geleceği ve gelişimi konusunda gerçekten çok önem taşımakta.

Bunları niye yazdım.

20 Yıl önce Gebze Ticaret Odası’nın kurucu başkanı İbrahim Başaran Türkiye’de ilk kez Tarım İhtisas Teknoparkı konusunu gündeme getirdi.

Dönemin Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ayhan ve dönemin Kocaeli Valisi ile öteki yetkililere konuyu açarak düşüncelerini paylaştı.

Başaran, Türkiye’nin tarımda dışa bağımlılığına son vermesi için Tarım İhtisas Teknoparkın gerekli ve önemli olduğunu vurguladı, bir takım çalışmalar, görüşmelerde yaptı.

Ne var ki böylesine önemli bir konu o zaman ki devletin ilgili makamları, görevlileri tarafından ötelenerek zaman için de unutulmaya terk edildi.

Ta ki geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Gebze Ticaret Odası toplantısına değin.

Gebze Ticaret Odası meclis toplantısında oda başkanı Nail Çiler Tarım İhtisas Teknopark konusunu bir kez daha gündem getirmiş.

Gebze Ticaret Odası’nın kurucu başkanı İbrahim Başaran’a Tarım İhtisas Teknoparkı konusunu sordum ve şunları söyledi:

“Tarım İhtisas Teknoparkı konusunu 20 yıl önce gündeme getirmiştim. Sanayi de olduğu gibi tarım alanında da Teknoparkların olması gerektiğine inanıyorum. Çünkü tarımda dışa bağımlılığa son verilmesi, yerli tarımsal ürünlerin geliştirilip ve üretilmesi adına Tarım İhtisas Teknoparklara gereksinim var. Bu anlamda Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler’in bu konuyu gündeme getirmesini de olumlu ve değerli olarak görüyorum.”

Sonuç olarak, Mersin’de ki Türkiye’nin ilk Tarım İhtisas Teknoparkının bir benzerinin Gebze bölgesinde kurulmasının adımlarının atılması adına da Gebze Ticaret Odasının bu konuda ki çalışmalarının kararlı bir şekilde sürmesini umuyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73