Bursa ve çevre illerde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerle kutlandı

29 Ekim 2021 Cuma 13:53
Bursa ve çevre illerde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerle kutlandı

BURSA (AA) - Bursa, Eskişehir, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Bilecik ve Yalova'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenle kutlandı.

Bursa'da, Atatürk Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulması sonrası konuşan Vali Yakup Canbolat, Cumhuriyet'in sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi, toplumsal ve siyasal değişim projesi olduğunu belirtti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde tarihte eşine az rastlanan bir destanla kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin o günden bu yana vizyonunu geliştirerek emin adımlarla geleceğe yürümekte olduğunu ve muasır medeniyeti yakalamış, modern ve büyük Türkiye yolunda hedeflerine bir bir ulaşmakta olduğunu kaydeden Vali Canbolat, şöyle konuştu:

"Şunu hiç kimse unutması ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ve silah arkadaşlarının öncülüğünde kurtuluş savaşımızda zor şartlar içerisinde yokluktan yakılan istiklal meşalesi, hiç sönmemiş ve asla da sönmeyecektir. Ne Kurtuluş Savaşı'nda, ne Çanakkale'de, ne Sakarya'da, ne de 15 Temmuz'da bu kutlu meşaleyi söndürme emelleri milletimizin bağımsızlık konusundaki azim ve kararlılığı karşısında defalarca hüsrana uğramıştı, hüsrana uğramaya da mahkumdur."

Vali Canbolat'ın konuşmasından sonra şiir dinletisi sunuldu, halk oyunları ekibi ve Bursa Mehteran takımı ile Kılıç kalkan ekibi gösteri düzenledi.

Tören geçişi sonrasında vali ve protokol ekibi Cumhuriyet yürüyüşüne katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajının okunduğu törene, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Garnizon Komutanı Tank Albay Sinan Aydemir, milletvekilleri, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şen, kent protokolü ve vatandaşlar katıldı.

- Eskişehir'de Türk Yıldızları selamlama uçuşu yaptı

Eskişehir'de düzenlenen Cumhuriyet Bayramı töreni kapsamında Türk Yıldızları Akrobasi Timi selamlama uçuşu yaptı.

Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığından kalkan Türk Yıldızları Akrobasi Timi selamlama uçuşu yaptı. Vatandaşlar uçakların geçişini ilgiyle izledi.

Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız makamında kutlamaları kabul etti. Atatürk Bulvarı'nda devam eden törende Vali Ayyıldız, Garnizon Komutanı Orgeneral Atilla Gülan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen tören aracına binerek halkı selamladı.

Vali Ayyıldız, burada yaptığı konuşmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, tüm imkansızlıklara rağmen, büyük bir inanç ve kararlılıkla yürütülen Kurtuluş Savaşı'nın tarihte eşine az rastlanır bir zaferle sonuçlandığını bildirdi.

Bu zaferin ardından Atatürk'ün, yeni kurulan devleti cumhuriyetle taçlandırarak, tarihin en büyük dönüm noktalarından birini gerçekleştirdiğini ifade eden Ayyıldız, şunları söyledi:

"15 Temmuz'da, büyüklüğüne ve saygınlığına yaraşır biçimde hareket eden, tarihimizin gurur dolu sayfalarına bir yenisini ekleyen aziz milletimizin bu cesareti ve kararlılığı her türlü takdirin üzerindedir. Dik ve asil duruşuyla asaletini gösteren aziz milletimize bir kez daha minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Bizi tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek vatan yapan yüksek değerlerimize sahip çıkmaya ve bu değerleri yüceltmeye, milli birlik ve sosyal dayanışma ruhu içinde birbirimize kenetlenmeye birlik, beraberlik ve dayanışmamızı sürdürmeye devam etmeliyiz."

AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Harun Karacan ve Emine Nur Günay, CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer, MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu ile çok sayıda vatandaşın katıldığı törenlerde öğrenciler tarafından şiirler okundu, halk oyunu gösterisi sunuldu.

Mihalgazi ilçesinde de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi.

Mihalgazi Şehit Nuri Tavşanlıoğlu Anadolu Lisesi'nde gerçekleşen tören, İlçe Kaymakamı Şahin Arsal ve Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Güneş Akgün'ün halkı ve öğrencileri selamlamasıyla başladı.

İlçe Kaymakamı Şahin Arsal’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından öğrenciler tarafından kutlama etkinlikleri yapıldı ve şiirler okundu.

Çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödüllendirilmesinin ardından program tören geçişiyle sona erdi.

- Balıkesir

Balıkesir'de ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla ilk tören valilik binasında düzenlendi. Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ergin Dinç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz tebrikleri kabul etti. Ardından Kuvayımilliye Meydanı'nda bayram kutlaması gerçekleştirildi.

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, vatandaşların bayramını tebrik ederken, yaptığı konuşmada Cumhuriyet'in Türk Milleti'nin köklerinden aldığı güç ve inançla yeniden doğuşunun başlangıcı olduğunu söyledi.

Vali Şıldak, Türkiye'nin terörün her türlüsüne karşı kararlı ve etkili bir mücadele verdiğini vurgulayarak, "2016 yılında FETÖ terör örgütünün sinsi girişimini birlik ve beraberlikle bertaraf eden Türkiye Cumhuriyeti, PKK ve diğer bütün terör örgütlerine karşı en başarılı sonuçları elde etmektedir." diye konuştu.

Konuşmaların ve okunan şiirlerin ardından halk oyunlarının sunulduğu bayram kutlaması resmi geçit ile sona erdi.

Manyas , Edremit ve Bandırma ilçesinde de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla törenler gerçekleştirildi.

Manyas'ta Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde Manyas Kaymakamı Koray Çelik ve Belediye Başkanı Tancan Barcin, öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ve Kaymakam Çelik'in konuşmasının ardından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. ve folklor gösterileri yapıldı.

Edremit ilçesinde de Şehit Hamdibey Meydanı'nda tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törene Kaymakam Ahmet Odabaş, CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, 19. Motorlu Piyade Tugay ve Garnizon Komutanı Piyade Albay Ufuk Canbey, Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, siyasi parti temsilcileri, vatandaşlar katıldı.

İlçede düzenlenen çeşitli yarışmalarda derece giren öğrencilere ödülleri protokol mensuplarınca verildi. Öğrencilerin şiir okuması ve folklor gösterilerinin ardından tören resmi geçit ile sona erdi.

Bandırma'daki kutlamalar da Cumhuriyet Caddesi'nde yapıldı. Törene AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, Kaymakam Engin Aksakal, 6. Ana Jet Üssü ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Selahattin Akalp, Belediye Başkanı Tolga Tosun, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, daire müdürleri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından başlayan tören, konuşmalar, halk oyunları gösterisi ve resmi geçitle sona erdi.

- Çanakkale

Çanakkale Kordon Boyu'nda gerçekleşen törene de Vali İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Tören, Vali Aktaş, Tuğamiral Ecevit ve Belediye Başkanı Gökhan'ın gaziler, askerler, öğrenciler ve vatandaşların bayramını kutlaması ile başladı.

Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu.

Vali Aktaş, törende yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:

"100. yıl kutlamalarına adım adım yaklaştığımız, ön sözünün ilimiz Çanakkale'de yazıldığı cumhuriyetin 98. yılını büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Milli birlik ve beraberliğimizin kaynağı olan cumhuriyetimiz ülke toprakları üzerinde yaşayan tüm vatandaşlarımızı kökeni, dini, dili ne olursa olsun hiç bir ayrım yapmaksızın her bir ferdini bu ülkenin aynı haklarına sahip ortak bir geçmiş ve geleceği paylaşan kederde ve sevinçte bir olarak gören, kucaklayıcı ve kapsayıcı bir anlayışa sahiptir."

Daha sonra öğrenciler tarafından şiirler okundu.

Programın ardından Çanakkale Boğazı'nda Sahil Güvenlik Komutanlığı botları ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait römorkörlerle gösteri sunuldu.

- Kütahya

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Kütahya’da tören düzenlendi.

Vali Ali Çelik, Hava Er Eğitim Tugay Komutanı Necati Gündüz ve Belediye Başkanı Alim Işık Kütahya Spor Salonu'ndaki törende öğrenci ve vatandaşların bayramı kutladı.

Törende konuşan Vali Çelik, Cumhuriyet'in 98. yılını, Türk devletinin temellerinin atıldığı kuruluşun ve kurtuluşun kadim topraklarında, vatanseverliğiyle Atatürk’ün övgüsüne mazhar olan Kütahyalılarla kutlamanın onurunu ve gururunu yaşadığını söyledi.

Cumhuriyetin en değerli miras ve emanet olduğunu dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

"Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 'en büyük eserim' dediği Cumhuriyet, onurlu bir mücadelenin, şanlı bir direnişin, karakteri özgürlük olan bir millet iradesinin ortaya çıkardığı kutlu bir eserdir. Cumhuriyet, Orta Asya’da devletler kuran, 600 yıl adaletle hüküm süren, yurdun dört bir yanı işgal edildiğinde bağımsızlığı uğruna canından can, kanından kan katan şerefli Türk milletinin en büyük bayramıdır."

- Yalova

Yalova'da valilik makamında tebriklerin kabulü ile başlayan kutlama programı, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenle devam etti.

Programda, Vali Muammer Erol, Garnizon Komutanı Tuğamiral Nesim Eski ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk alandaki öğrenci, asker ve halkın bayramını kutladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından resim, şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Ödül töreni sonrasında konuşmasını yapan Vali Erol, Cumhuriyet'in 98. kuruluş yıl dönümünü kutlamanın haklı gurur ve coşkusunu yaşadıklarını ifade etti.

Bittiği denildiği bir zamanda 600 yıllık imparatorluğun küllerinden doğan Cumhuriyet'in Türk ve dünya tarihi için önemli ve anlamlı olduğunu belirten Erol, "98. kuruluş yıl dönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, onun kahraman silah arkadaşlarını ve kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi sonsuz rahmet dilekleri, minnet ve şükran duygularıyla anıyor ve bu toprakları canları pahasına vatan yapmak için şahadet şerbetini içen kahramanlar arasında yer alan tüm Yalovalı şehitlerimize de yüce Allah'tan rahmet diliyor, minnet ve şükran duygularımızı ifade ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Erol, bu toprakları vatan yapmak için asırlar boyunca büyük kahramanlıklar ortaya koyan ve en yüksek bedelleri ödeyen Türk Milleti'nin, bu toprakları korumak ve bu vatanda dünya durdukça hür ve bağımsız yaşamak için her türlü bedeli ödemeye her zaman hazır olduğunu söyledi.

2 yıla yakın süredir yaşanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle, başta sağlık çalışanları olmak üzere devletin tüm kurum ve görevlilerince alınan tedbirler ve yapılan çalışmaların tüm ülkelere örnek olacak nitelikte olduğuna da dikkati çeken Erol, bu süreçte hiçbir vatandaşın ihmal edilmediğini, ihtiyaç duyduğu hizmetlerden yoksun bırakılmadığını anlattı.

Halk oyunları gösterisi ve resmi geçit törenin ardından son bulan programa, AK Parti Yalova milletvekilleri Meliha Akyol, Ahmet Büyükgümüş, Memleket Partisi Milletvekili Özcan Özel, Cumhuriyet Başsavcısı Cuma Çoban, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, kurum müdürleri, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

- Bilecik

Bilecik'te Vali Kemal Kızılkaya, valilik binası önünde protokol üyelerinin tebriklerini kabul etti.

Vali Kızılkaya daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen kutlama töreninde, vatandaşların bayramını kutladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından burada konuşan Vali Kızılkaya, Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasından sonra 29 Ekim 1923'te ilan edilen Cumhuriyet'in millete verilmiş en büyük miras ve vazgeçilmez bir değer olduğunu söyledi.

Bu değerin, vatandaşları milli bir devletin onurlu, özgürce düşünebilen, eşit hakları olan birer ferdi, devletin tek ve gerçek sahibi haline getirdiğini kaydeden Kızılkaya, "Devlet yönetme işini, kişilerin, ailelerin, bir zümrenin ya da belli sınıfın eline bırakmayan cumhuriyet sistemi, 1923'ten beri ülkemize büyük katkılar sağlamış, Türk toplumunu millet olma bilincine ulaştırmış, bireyi de vatandaş konumuna yükseltmiştir. Artık egemenlik hiçbir kayıt ve şart olmaksızın milletin olmuştur. Böylece milletimiz egemenliğini kendi hür iradesi ile seçtiği temsilcileri eliyle kullanmıştır." ifadesini kullandı.

Cumhuriyetin tarihin en büyük ve kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olduğunu vurgulayan Kızılkaya, "Getirdiği yenilikler ve atılımlar ile Türk insanının ufkunu genişletmiş, ekonomik, sosyal ve siyasal yaşantımıza görülmemiş bir dinamizm kazandırmıştır."dedi.

Ardından Kızılkaya'ya sporcular tarafından Türk bayrağı teslim edildi. Kutlama programı, günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunması, halk oyunu ve spor gösterileri sonrası Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen spor müsabakalarında dereceye giren sporculara madalyalarının takdim edilmesiyle devam etti.

Program, öğrencilerin tören geçişi ve resmi araç konvoyla son buldu.

Törene, AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Belediye Başkanı Semih Şahin, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, askeri erkan, gaziler, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Anahtar Kelimeler:
BilecikAnmaBoşanma
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73