FYZoo'dan 2023 yılında doğaya ve eğitime katkı dolu bir yıl!

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
10 Ocak 2024 Çarşamba 10:35
FYZoo'dan 2023 yılında doğaya ve eğitime katkı dolu bir yıl!

Koruma altında 160’ın üzerinde canlı ve 300’ün üzerinde bitki türü ile otuz yıldır faaliyet gösteren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı (FYZoo), 2023 yılını doğaya ve eğitime katkı sağlayarak geçirdi. Parkta 16 farklı türden 63 yeni canlı dünyaya gelirken 2720 minik ziyaretçi eğlence dolu atölyelere katıldı.

Faaliyete geçtiği 1993 yılından bu yana Türkiye’de doğal hayatı tanımanın en önemli merkezlerinden biri olan FYZoo, koruma altında olan 160’ın üzerinde canlı ve 300’ün üzerinde bitki türü ile zengin botanik atmosferiyle 2023 yılını da doğaya ve eğitime katkı sağlayarak geçirdi.

FYZoo, bir yandan canlılara ev sahipliği yaparken bir diğer yandan da ziyaretçilere eğitici ve eğlenceli deneyimler sundu. Çocukların hayal gücünü ve yaratıcılıklarını besleyen 593 atölye ve yüz boyama etkinliğine toplamda 2.720 minik ziyaretçi katılarak doğa ve hayvan sevgisini hissetti.

810 farklı hayvan besleme etkinliği ile 1094 ziyaretçi, parkın sevimli sakinleriyle birebir etkileşim şansı yakalarken Yakından Tanıyalım sunumlarıyla 5.134 doğa dostu parkın çeşitli canlıları hakkında bilgi sahibi oldu.

2023 yılı boyunca parkta 16 farklı türden 63 yeni canlı dünyaya geldi. Bu canlıların 10'u tehlike altındaki Afrika pengueni, 11'i ise kritik seviyede tehlike altında olan Anadolu dikenli faresinden oluştu. Bu doğumlarla birlikte parkın koruma ve üreme programlarındaki başarısı bir kez daha kanıtlandı. Ayrıca parka yeni katılan erkek beyaz yüzlü saki ve İmparator tamarinler, cüce maymun evindeki tür çeşitliliğini de arttırdı.

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı Hakkında:

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, 1993 yılında Türkiye'nin ilk özel hayvanat bahçesi olarak Darıca'da kuruldu. Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) üyesi ve aynı zamanda Marmara Bölgesi “Yaban Hayvanları Koruma ve Kurtarma Merkezi” olarak çalışmalara devam etmektedir. Yaban hayatı koruma misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda, EAZA koordinatörlüğünde koruma ve üreme programları uygulanmaktadır.

Ex-situ koruma programlarında tür devamlılığı tehlike altında olan canlıların doğal yaşam ortamlarının dışında koruma altına alınıp üremelerinin sağlanmaktadır. Bu amaçla Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda 26’si kritik seviyede ve 6’sı Anadolu türü olmak üzere toplamda 42 nesli tükenme tehlikesi altında bulunan canlı türü koruma altına alınmıştır.

In-situ koruma programları ise tehlike altındaki türleri, doğada karşılaştıkları çeşitli tehlikelerden korumak amacıyla doğal yaşam alanlarında gerçekleştirilen koruma çalışmalarıdır. Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, bu kapsamda, tehdit altında bulunan Baringo Zürafası, Hint gergedanı, Afrika pengueni, Kızıl panda, Boynuzlu kuşlar ve Boz ayılar için toplam 7 koruma projesine destek vererek doğadaki tür çeşitliliğinin korunmasına katkı sağlamaktadır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73