Süt dişleriyle ilgili 6 soru, 6 cevap

Anadolu Sağlık Merkezi Diş Hekimi Arzu Tekkeli, süt dişleriyle ilgili dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgi verdi.

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
29 Mayıs 2021 Cumartesi 15:07
Süt dişleriyle ilgili 6 soru, 6 cevap

Süt dişleri, “Nasıl olsa düşecek, yerine yenisi gelecek” düşüncesiyle genellikle anne-babalar tarafından önemsenmez. Oysa süt dişleri, yeni dişlere kılavuzluk ediyorlar. Yani zamanından önce düşen veya çürüyen süt dişleri, yeni dişlerin çarpık çıkmasına ve başka sorunlara da yol açabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Diş Hekimi Arzu Tekkeli, süt dişleriyle ilgili dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgi verdi.

Süt dişlerinin önemi nedir, nasıl bakılmalı?

Doğumdan sonra ortalama 4/6 ay arasında sürmeye başlayan süt dişleri 2,5 yaş civarında sürmesini tamamlar. Süt dişlerinin ağızdaki görevleri ise şu şekildedir:

Çocuğun düzgün ve dengeli beslenmesini sağlamak

Konuşmanın gelişimini olumlu yönde etkilemek

Altından gelecek olan daimi dişi korumak ve bu dişin sürmesi için rehberlik yapmak

Çene yüz iskeletinin gelişimine katkıda bulunmak

Bebeklerin süt dişlerini karbonatlı su ve tülbentle silinmeli mi? Diş bakımına ne zaman başlanmalı

İlk dişler sürmeye başladığı andan itibaren, ebeveyn temiz bir havlu, tülbent veya gazlı bez ile öğünlerden sonra bebeğin dişlerini temizlemelidir. 18-24 ay itibari ile dişler yine ebeveyn kontrolünde yumuşak bir diş fırçası ile fırçalanmaya başlanmalıdır. Diş macunu kullanımı 3 yaşından itibaren başlamalıdır.

Ebeveynler süt dişleri konusunda nelere dikkat etmeli?

Süt dişlerinin korunması ve bakımı konusunda ilk ve en önemli görev ebeveynlere düşmektedir.

Yaşamın ilk aylarında bebeğe biberonla gıda verilecekse mamanın içine bal, şeker bisküvi gibi malzemeler kesinlikle konulmamalıdır.

Emzik kullanımı mevcut ise aynı kurallar emzik için de geçerlidir. Emzik şekerli bir gıdaya batırılmamalıdır.

Yaklaşık 7 yaşına kadar diş bakımı ebeveyn kontrolünde yapılmalıdır.

Çocuk mümkün olduğunca şekerli gıdalar ve abur cuburdan uzak tutulmalıdır.

Süt dişlerinin çürümesi, nasıl olsa yenileri çıkacak diye çoğu zaman önemsenmiyor, oysa “kılavuz dişler” olan süt dişler erken düşerse yeni dişler zamansız ve yamuk çıkabiliyor, değil mi?

Süt dişleri çoğu ebeveyn tarafından “Nasıl olsa düşecek, bu dişler geçici, yerine zaten yeni dişler gelecek” gibi düşüncelerle önemsenmemektedir. Oysa bu çok yanlış bir yaklaşımdır. Süt dişlerinin, kendi düşme zamanları gelene kadar ağızda sağlıklı olarak kalmaları çok önemlidir.

Çürük bir diş;

Vücutta enfeksiyon kaynağı yaratır

Alttan gelecek kalıcı dişlerin yapısını bozar

Estetiği ve dolaylı yoldan çocuğun psikolojisini bozar.

Süt dişinde erken bir kayıp yaşanır ve yerine yer tutucu yapılmazsa, alttan gelecek olan yeni diş rehberini kaybetmiş olur ve bu yüzden yanlış yerden sürebilir. Bu durum ileride dişlerde çarpıklığa neden olur ve ortodontik tedavi ihtiyacı doğar.

Süt dişi yamuk çıkarsa ne yapılmalı?

Süt dişinin yamuk çıkması genellikle herhangi bir müdahale gerektirmez. Süt dişlerinin tamamı dökülüp yerine kalıcı dişler sürdüğünde yamukluk devam ediyorsa, o zaman bir ortodontik müdahaleye gerek olup olmadığı incelenmelidir.

Süt dişleri yeni dişlerin gelmesine etki eder mi?

Süt dişleri; kalıcı dişlerin rehberi, kılavuzudur. Süt dişinin zamanından önce çekilmesi , çürük olarak ağızda bırakılması alttan gelecek olan daimi dişin hem sağlığını, hem de doğru pozisyonda çıkmasını engeller. Bu da zamanla daha büyük problemlere yol açar.Son olarak çocuklarımızı 1 yaşından itibaren dişhekimi ile tanıştırmalı, kontrollerini düzenli olarak yaptırmalıyız.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73