Sonsuzluk denilen evren de kim bilir dünya gibi kaç gezegen veya galaksi var.

Dünyamız ile birlikte güneşin içinde bulunduğu galaksiye bilindiği gibi Samanyolu deniliyor.

Samanyolu’nda 200 ile 400 milyar civarında yıldız olduğu tahmin ediliyor.

Tabi bizim içinde bulunduğumuz galaksinin dışında 1 trilyon civarında galaksi olduğu bilim adamları tarafından ortaya çıkarılmış.

Evren ve galaksiler ile ilgili olarak bilimsel çalışmalarda son 300 yıllık dönem içinde birçok aşamadan geçerek bugünkü ana fikirler oluştu.

Daha öncesinde ise Antik Çağda filozof Democritus, Aristo, Arap astronom İbn-i Heysem, İbn Bacce, Biruni galaksi ve gezegenler hakkında ilk adımları, görüşleri ortaya attılar.

Samanyolu’nun birçok yıldızdan oluştuğunu ise ilk olarak Galileo ortaya attı.

1610’da teleskopla Samanyolu’nu inceleyen Galileo Samanyolu’nun çok sayıda ki yıldızdan meydana geldiğini keşfetti.

1750’de Thomas Wright galaksinin güneş sistemine benzer tarzda fakat daha büyük ölçekte küte çekim gücüyle birbirlerine bağlı çok sayıda ki dönem yıldızlardan oluşmuş bir kitle olduğu görüşünü açıkladı.

1755’de Immanuel Kant, Thomas Wright’ın tezini bir adım daha ileriye götürerek güneş sisteminin dönen bir yıldız kümesi olduğunu ifade etti.

1785’de ise William Herschel galaksinin biçimini gösteren bir diyagram hazırladı.

1920’de Jacobus Kapteyn yeni bir çizimle elips biçimli küçük bir galaksi tasarladı. Sonra ki yıllarda ise bilim adamları galaksimiz ve evreni üzerine çok önemli buluşlara imza attılar.

YA BİLİM OLMASAYDI?

Ünlü fizikçi Stephen Hawking ölümünden bir süre önce  BBC’nin yeni bilim serisi Tomorrow’s World‘de endişe verici açıklamalarda bulunmuştu.   Hawking, Dünya’nın 1000 yıllık ömrünün kaldığını belirten Hawking bu tahminini güncelledi. Hawking’e göre iklim değişikliği, rötarlı asteroit çarpmaları, salgınlar ve popülasyondaki artışla beraber Dünya’nın hayatta kalmak için sadece 100 yılı bulunuyor.

Böyle bir bilgiyi bize sadece bilim adamları verebilirdi ve öylede oldu. Çünkü bilim insanlığın geçmişine ve geleceğine dair en gerçekçi verileri, bilgileri aktarıyor.

Tabi bu büyük bir uğraş ve araştırmalar sonucu oluyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73