Gebze’nin uzak ve yakın tarihine ilişkin birçok bilinmeyen veya unutulmuş kimi olayları, kişileri üzerine zaman, zaman kendi çapımda araştırma yapıyorum.

Son olarak Ahmet Bedevi Kuran ( 1886-1966) ile ilgili araştırma yaptım.

Ahmet Bedevi Kuran kimdir diye soracak olursanız özetle şöyle, 22 Mayıs 1920-9 Eylül 1920 tarihleri arasında Gebze Kaymakamlığı yapmış yazar ve siyaset adamıdır.

Milli Mücadele yıllarında Dahiliye Vekili Ahmet Reşit tarafından Gebze Kaymakamlığına atanan Ahmet Bedevi Kuran 3.5 ay gibi bir zaman bu görevde kalmış ancak Mustafa Kemal’e ve dolayısıyla Kuvayi Milliye’ye yardım ettiği gerekçesiyle Ferit Paşa tarafından Kaymakamlıktan azledilmiştir.

Sonra ki yıllarda siyasetten çekilip çeşitli devlet kurumlarında çalıştı, Akşam Gazetesi, Vatan Gazetesi, İstanbul Mecmuası, Yeni Sabah gibi gazetelerde makaleler yazdı.

1945 yılında İstanbul’da Tan Matbaası’nın basılması sonrası kitabının matbaa ile birlikte tahrip edildiğini sanarak üzüntüden felç geçirdi. Sonrasında ise kitabın imha edilmediğini öğrenince hastalığını kısa zamanda atlattı.

Ahmet Bedevi Kuran sonraki yıllarda birçok kitap yazdı, 1966 yılında İstanbul’da yaşamını yitirdi.

Gebze’nin yakın tarihinde belki toplum tarafından fazlaca bilinmeyen ancak bence önemli bir isim olan Ahmet Bedevi Kuran gibi birçok önemli isim anımsanmayı bekliyor.

Burada görevde Gebze’nin tarihi üzerine oradan buradan çalıntı yapmadan araştırma yapan arkadaşlardan geçiyor. Bu konuda bende naçizane bir takım çalışmalar içindeyim.

OBJEKTİF ARAŞTIRMALAR

Tabi, Gebze’nin geçmişine yönelik tarihsel amaçlı çalışmalar siyasal ve yanlı bakış açısından arındırılarak yapılmalıdır. Objektif, yalın ve tamamen tarihsel gerçeklere göre yapılan araştırmalar Gebze’nin geçmişiyle ilgili olarak birçok önemli olayı, bilgi ve belgeyi ortaya çıkaracaktır.

Gebze üzerine araştırmalar ve çalışmalara şüphesiz yerel yönetimlerin, iş ve ticaret dünyasının da katkı sunması gerekiyor. Ancak bu yapılırken tarih kitabı diye ortaya sadece para kazanmaya yönelik bülten türü şeyler çıkarılmamalıdır. Oradan, buradan çalıntı bilgileri sanki kendisi yazmış veya bulmuş gibi davranan fason, uyduruk sözde tarihçilere fazlaca itibar edilmemesi gerekiyor. Zaten bunların kitap diye yayınladıkları şeyler tamamen kes-yapıştır yöntemi ile kaba bir kopyalama yöntemidir.

Bunlardan ötürü Gebze üzerine geçmiş yıllarda yayınlanan birkaç önemli eseri saymazsak geride elle tutulur kitap veya benzeri bir çalışma olmadığını görüyoruz.

*2018 tarihli yazım

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73