Memur ve emekli 6 ay bekleyemez!

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
17 Temmuz 2023 Pazartesi 08:59
Memur ve emekli 6 ay bekleyemez!

2023 yılının ikinci yarıyılının ilk ayı Temmuz ayında sağlık çalışanları zamlı maaşlarını almadan akaryakıta ve Özel Tüketim Vergilerine (ÖTV) yüksek miktarda artış yapılması nedeniyle verilen maaş zamlarının fazlası ile geri alınması hakkında Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker yazılı açıklama yaptı.

ZAMLI MAAŞLARINI ALMADAN

Şube Başkanı Ömer Çeker yapmış olduğu açıklamada, “Sağlık çalışanları ve emekliler henüz temmuz ayına ilişkin zamlı maaşlarını almadan, akaryakıta %25, doğalgazdan alınan ÖTV’ye ise %224 artış yapıldı. Bu zamlar, iğneden ipliğe her şeye zam geleceğinin, enflasyonun da yükseleceğinin habercisidir. Uzun bir süreden beri enflasyona endeksli maaş artışları nedeniyle çalışanlarımızın alım gücünün düştüğünden, maaşların zorunlu harcama kalemleri karşısında sürekli eridiğinden hareketle, kamu çalışanlarının ve emeklilerin maaşlarının reel olarak yükseltilmesi talepleriyle Türkiye Kamu Sen ve Türk Sağlık Sen Genel Başkanımız Önder Kahveci ve Genel Merkez yöneticilerimiz girişimlerde bulunuyorlar.

MÜREKKEBİ KURUMADAN

Nitekim geçtiğimiz günlerde memurlara yapılan ancak emeklilerden esirgenen 8 bin TL’lik ilave ödeme ile sağlık çalışanlarının alım gücünde kısmi bir iyileşme yaşanacağı konusunda Sağlık çalışanları ve emekliler umutlanmıştı. Ne var ki, daha verilen 8 bin TL’lik ilave ek ödemeyi içeren kanunun mürekkebi kurumadan ve iyileştirme ile ilgili ödeme, maaşlara yansıtılmadan akaryakıta ve ÖTV gelen zamlar, verilecek artışı alıp götürmüştür.

Önümüzdeki 6 aylık süre için fazla mesailer, ve diğer ödemeler %17,5 artarken ailenin zorunlu harcamalarının bu süreçte çok daha hızlı artacağı yapılan bu zamlarla kesinleşmiştir.

SON FIRSAT

Geniş toplum kesimlerinin alım gücü yükseltilmeden, bütçede ortaya çıkan olumsuzluklar, vergiler ve zamlar yoluyla çalışanlara, özellikle de Sağlık çalışanları ile Kamu çalışanlarının omuzlarına yükleyerek gidermeye çalışmak, doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Çalışanların aldığı maaş daha cebine girmeden karşı karşıya kaldığı sağnak zamlar, aile bütçesini derinden sarsacak, alım gücünü iyiden iyiye düşürecektir.1 Ağustos’ta kamu görevlileri ile sağlık çalışanlarının 2024-2025 yıllarına ilişkin maaş artışlarının belirleneceği Toplu Sözleşme görüşmeleri başlayacaktır. Toplu sözleşme süreci, sağlık çalışanları, memurlar ve emekliler aleyhine gelişen bu durumun telafisi için son fırsat olacaktır.

ALIM GÜCÜ YÜKSELTİLMEDEN

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık Sen olarak memur ve emeklilerin 6 ay bekleyecek durumunun olmadığının bilinmesini istiyoruz. Bir taraftan yapılan maaş artışlarının diğer taraftan zam ve vergiler yoluyla fazlasıyla geri alınmasına son verilmelidir. Sağlık çalışanlarının ve memurların alım gücü yükseltilmeden, kamu çalışanları ekonomik olarak rahatlatılmadan, ekonominin düzelmesinin imkânsız olduğunu bir kere daha yetkililere hatırlatıyor, bütçenin yükünün memurların omuzlarına bindirilmesine karşı olduğumuzu ifade ediyoruz.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.

Anahtar Kelimeler:
MemurEmekliKocaeliMaaş
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73