Tarhan: Basın üzerinde baskı ve sansür arttı

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
15 Ocak 2023 Pazar 12:24
Tarhan: Basın üzerinde baskı ve sansür arttı

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, 16 Ocak Basın Onur Günü’nün 100. Yılı nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Tarhan yayınlandığı mesajda şunları kaydetti:

“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk yüzyıl önce bugün İzmit’e geldi. Türkiye’nin geleceği hakkında bilgiler vermek üzere gazetecilerle buluştu. İzmit Kasrı’nda düzenlenen basın toplantısında kamuoyu Cumhuriyet’in ilan edileceğine dair bilgileri aldı. Bu nedenle 16 Ocak tarihi, İzmit için, bütün Kocaeli halkı için büyük bir öneme sahiptir.

Halkın bilgiye erişmesi demokratik bir haktır ve bunu sağlayan basın emekçilerinin alın teridir. Bu yüzden gazetecilik onurlu bir meslektir ve gazetecilerin özgür bir ortamda mesleklerini icra etmeleri gerekir. Ancak geçtiğimiz yirmi yılda, Türkiye’nin basın özgürlüğü karnesi zayıfladı. Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, 2005 yılında 98'inci sırada yer alırken, 2022 yılında 180 ülke içerisinde 149'uncu sıraya geriledi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle birlikte baskı ve sansür politikası arttı.

Şahsım rejimi, şahsım medyasını kurdu. Yarattıkları Türkiye’nin gerçeklerine orada yer vermiyor, gerçekleri duymak ve görmek istemiyorlar. Bu kapsamda bir ‘sansür yasası’ da çıkardılar. Bu yasa sadece yayın kuruluşlarını değil, sosyal medya platformlarını da baskı altına alıyor. Toplumun bilgi paylaşımında bulunmasını ve ifade özgürlüğünü engelliyor. Ayrıca RTÜK aracılığıyla verilen cezalarla ve Basın İlan Kurumu’nun taraflı politikasıyla basın yayın kuruluşları ekonomik olarak da yıpratılıyor, çalışamaz hale getiriliyor.

TARHAN: “BASIN HÜR OLMALIDIR”

Oysa Anayasamızın 28.maddesinde “Basın hürdür, sansür edilemez” hükmü basın – yayın kuruluşlarının mesleğini özgürce yapmasının en önemli teminatıdır. Basın özgürlüğü demokrasinin temel ölçütlerinden biridir. Gazetecilerin mesleklerini icra edebilmeleri ve demokrasimizin hak ettiği konuma gelebilmesi için basının hür olması gerekir.

Çok az kaldı! Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılında medya, demokrasinin dördüncü kuvveti olarak, özgürlüğüne ve bağımsızlığına kavuşacak. Ne halkın gerçeklere erişmesi ne de gazetecinin mesleğini yerine getirmesi engellenecek.

Ulu Önder Atatürk, 16 Ocak’ta Cumhuriyetin kurulacağını belirtmişti. Bu defa, Atatürk’ün izinde Cumhuriyetin İkinci Yüz Yılını haber veriyor ve bu kapsamda mesleğini onuruyla ve halk için icra eden, kalemini satmayan tüm basın emekçilerimizin 16 Ocak Basın Onur Günü’nü Kutluyorum.”

Anahtar Kelimeler:
KocaeliCHPBasın16 Ocak
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73