Zübeyde Hanım Konağı Kadın Yaşam Merkezi hizmete açıldı

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
06 Ağustos 2023 Pazar 12:38
Zübeyde Hanım Konağı Kadın Yaşam Merkezi hizmete açıldı

‘Kadın dostu kent’ vizyonuyla çalışmalarına bir yenisini daha ekleyen İzmit Belediyesi, Zübeyde Hanım Konağı Kadın Yaşam Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Birçok fonksiyona ev sahipliği yapacak olan merkez için Başkan Hürriyet, “Bu merkezin, kadın dostu kentimizin sembollerinden biri olacağına inanıyoruz” dedi

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, kadınların sosyal ve ekonomik alanda daha fazla yer almasına adına hayata geçirdiği projelerine bugün bir yenisini daha ekledi. Hacı Hasan Mahallesi Kolaylı Sokak’ta bulunan Mor Konak olarak bilinen yapı Zübeyde Hanım Konağı Kadın Yaşam Merkezi olarak revize edilerek bugün hizmete açıldı. İçerisinde Dantel Sergi Alanı, Kadın Eserleri Kütüphanesi, Tıbbi Aromatik Yağ Damıtma Laboratuvarı, Kişisel Danışma Merkezi, Ücretsiz Psikolog ve Diyetisyen hizmeti, Hobi ve Workshop Atölyesi ve yoga alanı bulunan merkez bugünden itibaren kentte yaşayan tüm kadınlara hizmet verecek. 

GENİŞ KATILIM

Açılış programına İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra CHP Kocaeli İl Başkanvekili Baran Aydın, İzmit Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Funda Dökmen, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Seda Güneşdoğdu Sağdınç, KOİDER Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Sayan, ADD İzmit Şube Başkanı Ahmet Kavas, Kocaeli Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkan Yardımcısı Nihal Kupşi, İzmit Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkan Yardımcısı Özlem Şenyüz, ÇYDD Kocaeli Şube Başkanı Meral Dönmez, Akçakoca Mahalle Muhtarı Mehmet Şahin, Hacı Hasan Mahalle Muhtarı Ömer Uzun, Kocaeli Kahramanmaraşlılar Derneği Başkanı Enis Göçer, Kocaeli Pastacılar Odası Başkanı Fatih Aysen ve çok sayıda misafir katıldı. 

HÜRRİYET, “ÖNEMLİ BİR MERKEZ”

Kadınlar için bir projesini daha hayata geçirmenin mutluğunu yaşayan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Bugün burada, şehrimizin kadınları için çok özel bir merkezin açılışını gerçekleştirmek için bir araya geldik. İzmit’in gurur duyacağı, kadınlara yönelik önemli bir merkezin açılışını gerçekleştiriyoruz. İsmi de çok müstesna. Biz bu bölgeye daha önce Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi’ni kazandırmıştık. 

“MUHTARLARIMIZA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Şimdi de onun kıymetli annesinin adını bu güzel konakta yaşatacağız. Zübeyde Hanım Konağı Kadın Yaşam Merkezi’nin kapılarını siz değerli İzmitli kadınlara ve tüm halkımıza açıyoruz. Öncü olan değerli mahalle muhtarlarıma gerçekten çok teşekkür ediyorum. Bölgelerine hizmet alabilmek için siyaset gözetmeksizin her zaman dayanışma ve iş birliği içerisinde oldular. Sağ olun var olun. 

“YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANIMIZIN BİR ÜRÜNÜ”

Cumhuriyet’imizin kurucu lideri, ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, ‘Bir anne tüm dünyayı değiştirebilir’ sözünün en çarpıcı örneği. Çünkü, O’nun hayatı, fedakarlıkları ve özverisi, Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi olmanın ötesinde bir değer. İşte bu nedenle, Zübeyde Hanım isminin bir kadın yaşam merkezine verilmesinin bizim için çok ama çok önemli. İşte bu anlamlı merkez, İzmit Belediyesi olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve eşitlikçi bir toplumsal yapının temellerini inşa etmek amacıyla yola çıktığımız yerel eşitlik eylem planımızın bir ürünü. 

“KADIN DOSTU BİR İZMİT

Misyonumuz, kadınların güçlenmesine, kendilerini keşfetmelerine ve en önemlisi toplumun her alanında eşit temsil edilmelerine katkı sağlamaktır. Vizyonumuz ise oldukça net: Kadın dostu bir İzmit yaratmak. Sadece kadınların değil, tüm İzmitlilerin katılımıyla, eğitimden sağlığa, çalışma hayatından kültürel etkinliklere kadar her alanda eşit bir şehir oluşturmak istiyoruz. Kadınların potansiyellerini ortaya çıkarmak için çeşitli imkânlar sunan bu merkez, İzmit’in kadın dostu bir kent olgusunun sembollerinden biri olacağına inanıyoruz. Bu bölgenin turizm potansiyelinin ötesinde eşitlikçi yaklaşımına da katkı sunacak önemli bir sembol. 

“AYNI ZAMANDA YAŞAYAN BİR MÜZE”

Bu konağın içindeki her detay, kadınlara olan saygımızı ve sevgimizi yansıtıyor. Burası aslında yaşayan bir müze olarak da hizmet verecek. Değerli hocamızın çok kıymetli koleksiyonunun burada sergilenmesi çok önemli. Kadınların hayatını kolaylaştırmaya yönelik birçok faaliyet olmasının yanı sıra yaşayan bir müze olacak. Burada dantel sergileriyle geçmişimizi geleceğe taşımayı planlıyoruz. Konağımızın içinde bulunan dantel sergi alanında; Prof. Dr. Seda Güneşdoğdu Sağdınç’ın kendi koleksiyonunun parçası olan 1850’li yıllardan günümüze kadar olan danteller sergilenecek. Değerli hocamıza dayanışması için gönülden teşekkür ediyorum. 

“GEÇMİŞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ”

Bizim kültürümüzde evlenecek genç kızlara dantellerin yer aldığı çeyiz hazırlanır. Fransa’nın danteli ünlüdür ama bizler bunları pek kullanamamışız. Bu da bir başlangıç olsun istedik. Aslında geçmişimize, gelenek ve göreneklerimize sahip çıkalım istedik. Konağımızda ayrıca kadın yazarların eserlerinin ve kadına yönelik kitapların bulunduğu bir kadın kütüphanesi bulunacak. Aromaterapi atölyesinde kadınlar, tıbbi aromatik bitkilerle krem, katı deodorant, parfüm gibi ürünlerin yapım aşamalarını öğrenecek, sağlıklı ve doğal bir yaşamı keşfedecek.

“BİRÇOK FONKSİYON OLACAK”

Hobi ve workshop atölyelerimiz, kadınların bir araya gelerek birbirlerine destek olacağı, yeni beceriler edineceği ve ruhlarını besleyeceği özel bir alan olacak. İZGİM ve Kuruçeşme Yaşam Merkezi’mizde olduğu gibi yine burada da ücretsiz diyetisyen ve psikolog hizmeti sağlanacak. Toplantı ve eğitim salonlarımızda gerçekleştireceğimiz etkinliklerle kadınların toplumsal konularda bilinçlenmelerine, güçlenmelerine ve katılımlarını artırmalarına olanak sağlayacak. Ayrıca burada yine okuma günleri ve yazarlık eğitimleri de düzenlemeyi hedefliyoruz.

“YALNIZCA BİR BİNA AÇILIŞI DEĞİL”

Bu merkez yalnızca bir bina değil, bir bina açılışı yapmıyoruz. Bu bina zaten bu bölgenin tarihi bir eseri. Biz burada bir fonksiyon değiştiriyoruz. Belediyenin mülkiyetinde olan yapılara işlevsellik kazandırıp yeni bir hizmete açıyoruz.  Kadınların hayallerini, umutlarını ve gücünü bir araya getiren bir yaşam merkezi açıyoruz. 

HÜRRİYET, EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Buranın oluşturulmasında Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Makine İkmal Müdürlüğü hep birlikte çalışarak bu konağın dönüştürülmesinde önemli rol oynadılar. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca kütüphanemizi oluşturmada bizlerden desteklerini esirgemeyen Kadın Eserleri Kütüphanesi Ve Bilgi Merkezi Vakfı’na da buradan teşekkür etmek istiyorum. 

AFİFE JALE’NİN ORJİNAL KOSTÜMÜ SERGİLENECEK

Duvar süslemelerimizi yapan, konağımızın güzelleşmede katkı sunan İZGİM’li kadınların da ellerine sağlık diyor, onları da buradan yürekten kutluyorum. Bir özel teşekkürü de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarına etmek istiyorum. İlk Müslüman Türk kadın tiyatro oyuncusu Afife Jale hanımefendinin 1 orijinal ve 2 replika olmak üzere 3 tiyatro kostümünü dönemli olarak bizlere bağışladı. Ve o özel kostümler burada, Zübeyde Hanım Konağı Kadın Yaşam Merkezi’mizde vatandaşlarımızın ziyaretine açık olacak. Bu anlamlı bağışlarından dolayı da bir kez daha İBB Şehir Tiyatrolarına teşekkürlerimizi iletiyorum.

“HALKIMIZA HAYIRLI OLSUN”

Eğitimlerimiz, etkinliklerimiz ve projelerimizle burada kadınlar için önemli bir değişim başlatacağız. Onların gücüyle inşa edeceğimiz kadın dostu bir İzmit için çalışmaya devam edeceğiz. Hep birlikte, güçlü ve eşit bir geleceğe adım atmak için buradayız. Yarının daha aydınlık olacağına inancım tam. Hepinizi Zübeyde Hanım Konağı Kadın Yaşam Merkezi’nin açılışına katıldığınız için tekrar teşekkür ediyorum. Kentimize, kadınlara ve tüm halkımıza hayırlı olsun” şeklinde konuştu. 

AYDIN, “HEPİMİZİ ONURLANDIRDI”

CHP Kocaeli İl Başkanvekili Baran Aydın, “Kıymetli belediye başkanımıza hizmetlerinden ötürü teşekkür ediyorum. Türkiye’nin Annesinin böyle kıymetli bir esere isminin verilmesi hepimizi onurlandırdı. Kocaeli’nin 11 ilçesinde açılış makasları paslanırken İzmit Belediyesinin kullandığı açılış makaslarının yayı bozuldu. Çünkü başkanımız her ay birçok kıymetli eseri açarak İzmitlilerin hizmetine sunuyor” dedi. 

SAĞDINÇ, “DANTEL HAYATIMIZIN BİR PARÇASI”

Zübeyde Hanım Konağı Kadın Yaşam Merkezi’nde yer alan dantel sergisinin sahibi Prof. Dr. Seda Güneşdoğdu Sağdınç, “Bugün burada sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Bu konakta benim 2015 yılından beri dünyanın pek çok ülkesinden topladığım ve koleksiyon haline getirdiğim dantelleri göreceksiniz. Danteller benim hayatımın bir parçası. Bugüne kadar 3 tane dünya dantel kongresinde Türkiye’yi temsil ettim. Son sergim ise Nikomedia Sanat Galerisinde gerçekleşmişti. Danteller aslında hepimizin hayatının bir parçası. Biz bunu gelecek nesillere de aktarmak istiyoruz. Dünya bunları kullanıyor ve dantel köyler bile var. Biz de kullanmaya devam etmeliyiz” dedi. 

ŞAHİN, “ÇOK MUTLUYUZ”

Akçakoca Mahalle Muhtarı Mehmet Şahin, “Akçakoca ve Hacı Hasan İzmit’in en gözde mahallelerinden. Çünkü burası tarih kokuyor. Sağ olsun Başkanımız da böylesine güzel bir konağımızı Zübeyde Hanım Konağı Kadın Yaşam Merkezi olarak İzmit’imize kazandırıyor. Ben çok mutluyum. Böylesi güzel hizmetler yapılınca tabi ki halkımız da mutlu oluyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsun” şeklinde konuştu. 

UZUN, “ÇOK ANLAMLI BİR MERKEZ”

Hacı Hasan Mahalle Muhtarı Ömer Uzun, “Öncelikle Başkanıma çok çok teşekkür ediyorum. En güzel hizmetini buraya yaptı çünkü bu güzel konağa Zübeyde Hanım’ın ismini verdi. Burası değerli eşimin teyzesinin eviydi. Burada çok fazla anımız vardı. Böyle anlamlı bir yaşam merkezi olması çok kıymetli” ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 06.08.2023 12:40
Anahtar Kelimeler:
CHPIzmitZübeyde Hanım
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73