Corona Virüs salgını ile mücadelede Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin başarısı ile hem gurur duydum hem de güzel ülkem adına umutlarım yeşerdi. Bununla birlikte iyi eğitim görmüş, alanlarında uzmanlaşmış bireylerin beyin göçünü düşünmeden de edemedim. İnsanlığın gelişimi için ter döken ama belirli bir süreçten sonra yurt dışına çıkmaya mecbur kalan bu değerlerimize memleketimizde ihtiyaç duydukları imkanları sağlayabilecek ortamlar hazırladığımız zamanları keyifle ve mutlulukla hayal ettim. Daha iyi çalışma koşulları, daha iyi bir kariyer ve daha iyi bir gelire sahip olmak için ekonomi, teknoloji ve eğitim açısından daha iyi olan gelişmiş ülkelere göç etmek durumunda bırakılan bu değerlerimizden Feryal Özel’i 2019 nisanındaki ‘’İLK KARA DELİK FOTOĞRAFI’’ haberleriyle birçoğumuz biliyoruz.

Neden Feryal Özel? Çocukluğumdan beri uzaya ve gökyüzüne meraklı bir çocuk olan ben astronot olup uzaya gitmek isterdim. Benim için gece olduğunda kafamı kaldırıp yıldızlara bakmak çok büyük bir keyifti. Doğup büyüdüğüm Sivas’ta da gece yıldızlar o kadar parlaktı ki seyrine doyum olmazdı. Benim için Feryal Özel çocukluk hayalimin tamamını olmasa da bir parçasını yaşayan biriydi.

Yüksek manyetik alanda nöron yıldızlarının ilk kuantum hesaplarını yapan Feryal Özel ‘in Harvard Üniversitesinde yazdığı doktora tezi ile fizik camiasında yankı uyandırması ve kara delik üzerine yaptığı çalışmaların bilimsel olarak kanıtlaması da bir hayli ilgimi çekmişti.

1975 tarihinde İstanbul’da doğan Feryal Özel Üsküdar Amerikan Lisesinden mezun olur. Ardından New York‘ta Columbia Üniversitesinde fizik ve uygulamalı matematik eğitimini okul ikinciliği alarak 1996 yılında tamamlar. 1997 yılında da Danimarka‘nın başkenti Kopenhag‘da “Niels Bohr Institute”de fizik üzerine yüksek lisansını yapar. Sonra tekrar Amerika‘ya dönen ve Harvard Üniversitesinin doktora programına kabul edilen Feryal Özel, 2002 yılında Harvard Üniversitesinde astrofizik üzerine çok yankı uyandıran tezi ile doktorasını tamamlar.

2002-2005 yılları arasında NASA İleri Araştırmalar Enstitüsünde görev yapar. 2002 yılında doktor, 2003 yılında yardımcı doçent, 2004 yılında doçent, 2005 yılında profesör olan Feryal Özel'in adı 2003 yılında Albert Einstein gibi dünyanın en tanınmış bilim insanları ile birlikte 20 kişilik ” Büyük Fikirler” listesinde yer alır.

Arizona Üniversitesinde astronomi ve fizik dersleri veren aynı zamanda da birçok araştırma yapan Feryal Özel 10 Nisan 2019’da dünyada ilk kez kara deliğin görüntülenmesini sağlayarak dünyanın farklı ülkelerinden katılan 200 bilim insanının arasında yer alır. Ayrıca Feryal Özel kara delik görüntünün elde edilmesini sağlayan radyo teleskoplarını koordine eden iki profesörden birisidir.

2012 yılında Harvard Radcliffe Enstitüsüne, 2014 yılında Berkeley Miller Enstitüsüne üye seçilir. Aynı zamanda halen Türkiye'de Bilim Akademisi üyesidir.

Feryal Özel gibi var olan değerlerimize, halihazırda yetişen ileride yetişecek olan değerlerimize, memleketimizde ihtiyaç duydukları her türlü imkanı sağlayabilecek ortamlar hazırladığımız zamanları keyifle ve mutlulukla hayal ediyorum.

Bilimin kılavuzumuz, vazgeçilmezimiz olması dileğiyle…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73