Eğitimci-Yazar Murat Kaya yazdı: Eğitim ve Gelecek/5

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
08 Haziran 2023 Perşembe 10:12
Eğitimci-Yazar Murat Kaya yazdı:  Eğitim ve Gelecek/5

Eğitim ve Gelecek/5

Gelişmişliğin temeli ve geleceği ancak eğitimle mümkündür.

Bu gerçekten yola çıkan Atatürk, Köy Enstitülerinin temelini ve felsefesini oluşturmuş, Halk Evleri, Köy Öğretmen Okulları ile yurdun her köşesinde eğitimde seferberlik başlatmıştır. Çünkü, çağdaşlaşma ve aydınlanma mutlaka eğitimle gerçekleşir.

Cumhuriyet bu temelde hedef belirledi. Cumhuriyet, hurafelere, dini istismara, bilimsel olarak hayır dediği için ve en önemlisi inanç özgürlüğü adına da Laik bir eğitim felsefesini rehber edinmiştir.

Bu arada belirtmek gerekir ki Mustafa Kemal, 7 yaşında hafız, 8 yaşında hafız-i kelamdır. Annesi molla Zübeyde, babası seyit Ali Rıza'dır. Yani dini bütün, inançlı bir ailenin ferdidir.

1942 yılı ve sonrası kurulan 21 Köy Enstitüleri'nden 1308 bayan,15.943 erkek öğretmen mezun olmuş. Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç bu eğitim kurumlarının ve felsefesinin öncüsüdür. 1954 yılında bu okullar devrin iktidarı tarafından kapatılır. Çünkü, Köy Enstitülü öğretmenler sadece eğitim-öğretim işleriyle kalmaz, köyün ve köylünün tüm sorunlarına çare olurlar. Köyde ve köylüde aydınlanma, uyanış başlar. Bu gelişmeler dönemin toprak ağalarını ve siyasi temsilcilerini elbette rahatsız eder.

Oysa ki günümüzde dahi birçok soruna çözüm üretemez haldeki eğitim modelsizliği içinde olan dünyaya örnektir Köy Enstitüleri modeli...

UNESCO'nun Dünya'da halen örnek gösterdiği modeldir.

Bu okulların eğitim felsefesi; İŞ içinde eğitim, ÜRETİM için EĞİTİM yaklaşımıdır.

Enstitüsü mezunları öğretmenler ülkemiz tarihinde yetişen; sanat edebiyat, kültür öncüleri olarak yazar, şair, ressam, sanatçılarıdır.

Dursun Akçam, Ümit Kaftancıoğlu, Mahmut Makal, Fakir Baykurt...

Ve niceleri...

Köy Enstitüleri temel felsefesi günümüz dünya koşulları dikkate alınıp, geliştirilir ve öğretmen yetiştirme hedefinde yeniden ele alınmalıdır.

Köy Enstitüleri gerçeği ilgili, yetkili kurumlarca, her öğretmen, eğitimci, aydın tarafından mutlaka incelenmeli, feyz alınmalı

Güncel yaklaşımlar...

Prof.Dr.Sinan Canan'ın, yaklaşımı e beynimizin cinsiyetini bilmekte yarar var. Beynin cinsiyeti var ...

erkek ve dişi beyin türündedir.

Basit bir deneyle bunu belirlemek mümkün.

çok kullandığınız elinizi yüzünüze çevirip bakın. Yüzük parmağınız, işaret parmağınızı uzunsa beyninizin cinsiyeti ERKEK beyindir.

İşaret parmağınız, Yüzük parmağınızdan uzun veya eşit işe beyninizin cinsiyeti DİŞİdir.

Beyinin dişi ve erkek belirlenmesi biyolojik olarak kadın ve erkek olmakla alakalı değildir.

Ne özelliği mi var?

Özetle Erkek beyin buzdağının üstünü görür.

Dişi beyin hem buzdağının üstünü hem de derinliğini görür.

Deriz ya niye benim gibi düşünmez diye.

Beyin cansınız farklı.

Olaylara bakış açınız, yüklediğiniz anlam farklı da ondan.

Bu basit deneyle her öğretmen sınıfındaki öğrencilerin beyin cinsini belirleyip öğretim metot ve tekniklerini, uygulamalarını buna göre yaparsa daha verimli sonuçlara ulaşır.

Dişi beyin ağırlıklı sınıfta Analitik düşünme, uygulamalı ders anlatımı dikkate alınmalıdır Daha çok bilgi ve detay için Sinan Canan/Beynin cinsiyeti/ Youtube videolarını izlemenizi öneririm...

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73