Denizlerimizi yıllardır hunharca kullandık.

Kimyasal atıklar, sanayi atıkları, pet şişeler, arıtılmadan direkt bırakılan kanalizasyonlar, poşetler, sigara izmaritleri, inşaat atıkları…Denizlerimizi çöplük gibi kullandık ve şimdi üzerimize kusuyor.

Aklınızı başınıza alın demektir. Denizin görünen kısmı bu, tabi bizler kendimizle ilgili kısmından rahatsızız. Oysa daha acili, yaşamak için denizde olan deniz canlılarının nefes alamayıp ölmeleridir. Onların ölümleri bizi bekleyen yeni felaketlerin geleceğini gösteriyor. Balıkçı tezgâhları kapatıldı yerinde domates satıyorlar.

Bilim insanları müsilaj oluş sebeplerini anlattılar dinledik. Hala acil önlem almakla ilgili harekete geçen yetkili yok, her geçen gün müsilaj katlanarak artmakta, deniz yüzeyini kaplamaya devam etmektedir. Oysa çözümü acil bir konudur. Çözümden çok sebebi konuşuluyor, can alıcı kesin çözümler bir türlü alt alta sıralanmıyor.

· Marmara Denizini kurtarmak için acil olarak hemen yarından itibaren kimyasal atıkları olan fabrikaların akıntıları durdurulup, bidonlara doldurulup imha yolu seçilmelidir.

· Kanalizasyon ve sanayi akıntıları arıtıldıktan sonra bırakılmalıdır.

· Sanayide soğutmada kullanılan suların yağmurlama sistemi ile soğutulduktan sonra ve arıtılarak bırakılmalıdır.

Müsilaj: Sebep olan ne varsa acil yasal önlemlerle yaptırımlar başlamalıdır.

Bir diğer önemli hususlar:

· Marmara denizi çevresindeki illerde mevcut imarı sabit tutulup yeni imara kapatılmalıdır. Yeni imar alanları açılmamalıdır.

· Şuanda faaliyette olan kimya fabrikaları en kısa sürede Marmara Deniz’i etrafından kaldırılarak uygun yer seçimiyle bir yıllık süre tanınıp, zorunlu uygulama yapılmalıdır.

· Yeni yerde kurulacak Fabrikalar derelerden uzak olmalıdır. Kimyasal atıkların doğaya salınması yasaklanmalıdır.

· Ergene Nehri’ne zehrini akıtan fabrikalar, acil kapatılmalı uygun yerlere taşınmalıdır.

Seyretmek çözüm getirmez, acil çözüm üretmesi gerekiyor. File ile pompa ile bitirilecek bir şey değil önce sebep olan kaynağı kurutmak gerekiyor.

Bu sorunu önceden görmediniz, bilmediniz, fark etmediniz olan oldu. Şimdi sorun ortada, daha akılcı çözümünüz varsa söyleyin ve uygulayın, yoksa önerilere kulak verin.

bir konuya dikkatinizi çekerek bu konuyu kapatacağım. Zirai ilaçların topraklarımıza verdiği zararların, etkisini görmeye başladık. Raporlar tutulursa göreceksiniz karanın müsilajı denizin müsilajına hiç benzemez. Acil önlemler alınmalıdır. Zirai ilaçlar, laboratuvarlarda araştırılarak, zararları tespit edilmelidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73