Soylu Türk vatandaşlığına geçenlerin sayısı saklıyor!

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
30 Mart 2022 Çarşamba 14:35
Soylu Türk vatandaşlığına geçenlerin sayısı saklıyor!

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesine Bakanlık tarafından verilen cevabı paylaştı.

Tarhan, “Türk Vatandaşlığı Kanunu hükümleri kapsamında on ayrı durum ve halde Türk Vatandaşlığı kazanılması mümkün. Biz de Aralık ayında kamuoyunda özellikle göçmenlere ve yatırımcılara verilen vatandaşlık ile ilgili olarak yer alan haberlere istinaden Türk vatandaşlığının kazanılmasına dair verilerle ilgili olarak sorularımızı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelttik. Ama Soylu her zaman olduğu gibi kaçamak cevaplar arkasına saklandı ve verileri sakladı.” dedi.

“TBMM’nin bilgi edinme hakkı gasp ediliyor.”

Son 10 yılda kaç kişinin doğum yeri esasına, 5901 sayılı Kanunun 11.maddesine göre sonradan, 12. maddesine göre istisnai olarak, evlenme veya evlat edinilme yoluyla, seçme hakkı kullanarak Türk vatandaşlığı kazandığını soran Tarhan, vatandaşlık kazanan göçmen, ikamet şartına bağlı ve bağlı olmaksızın yeniden Türk vatandaşlığı kazanan sayısını da sordu. Tarhan “Gündemi asıl meşgul eden Türk vatandaşlığını kazanan göçmen sayısı ve gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığına geçenler. Biz tüm bu soruları yönelttik. Ayrıca kaç kişinin kendi rızasıyla vatandaşlıktan çıktığını veya vatandaşlıktan çıkartıldığını da sorduk. Ancak sorularımıza yanıt almayı bırakın bir kenara, sadece cevap vermiş olmak için bize vatandaşlık işlemlerinin 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe göre yapıldığına dair malumun ilanı bir cevap verildi. İçişleri Bakanı bu şekilde kaçamak cevaplarla aslında TBMM’nin Anayasa’da güvence altına alınmış bilgi edinme hakkını da açıkça gasp ediyor.” dedi.

“Türk Vatandaşlığını Parayla satanlar gerçekleri saklıyor.”

Tarhan, “Verilen bu cevap sadece bir milletvekili olarak benden veya TBMM’den değil, tüm Türk vatandaşlarından bilgi saklamaktır. Türk vatandaşlığını parayla satanlar, özellikle Arap ülkelerinde yayınladıkları reklamlarla adeta emlakçılık yaparak vatandaşlık verenler gerçekleri saklıyor. Bakanlık bu verileri tutmuyorsa görevini yerine getirmiyor, yok eğer tutuyor ama bizimle paylaşmıyorsa o zaman da gizledikleri verilerde Türk Vatandaşlığının kimlere verildiğine dair kamuoyundaki endişeler teyit ediliyor demektir.” diyerek soru önergesini ve gelen cevabı belgeledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73